Koriander

”Een heel artikel over koriander?” JA! Er zit namelijk veel meer achter dit kruid, dan de voor sommigen, zeer gehate ”zeep” smaak!

Koriander

Coriandrum Satvium. (Koriander dus, indien je het gemist hebt.) Coriandrum komt van het Griekse woord korios, wat wandluis betekent. Dit omdat de plant naar het  insect ruikt. Dit komt het imago van koriander niet echt ten goede he? Satvium betekent gekweekt.

Oorsprong

Het kruid komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden Oosten. Het is een eenjarige kruid en tevens een metamorfose plant. Dit houdt in dat hij eerst ronde blaadjes heeft en later pas worden het geveerde blaadjes die wat weg hebben van dille.

Koriander is een van de oudste keukenkruiden die door de mens gebruikt werd; het stond reeds vermeld in de Bijbel. Aan koriander werden in het verre Oosten magische krachten toegeschreven. Wie voldoende van de bladeren at zou zelfs eeuwig leven. (Gaat al beter klinken he?) Door de Grieken werd het kruid in verband gebracht met dronkenschap. Grote hoeveelheden van zowel de groene bladeren als de korianderzaadjes zijn inderdaad licht bedwelmend en roesverwekkend, net zoals alcohol. Dus als je eens een avondje zin hebt in spacen, maar dan op een groene manier, heb je hier je kruid ;). (Nee grapje, niet doen hoor haha)

Smaak

Er is er een groot verschil in de smaak van de bladeren en de zaden. De verse bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Veel mensen die het blad niet lekker vinden, vinden de zaden (in poedervorm ook wel ketoembar genoemd) prima te doen!

Wist je dat kauwen op korianderzaadjes de geur van knoflook neutraliseert?

Nu komen we bij het beste gedeelte! Vitaminen en mineralen.

Koriander bevat de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, natrium, mangaan en zink. De vitaminen A,B,C,E,K. Ook zitten er veel eiwitten en looistoffen in. In tegenstelling tot de meeste andere gedroogde specerijen bevat het zaad van koriander, ook nog aanzienlijke hoeveelheden vitamine C.

Koriander werkt ontstekingsremmend en ontgiftend. Het helpt bij gewrichtspijn zoals artritis (kompres geplette zaden op pijnlijke plek houden). Het helpt bij vermoeidheid. Het drinken van een kopje koriander blad thee kan helpen bij spijsverteringsproblemen/ opgeblazen gevoel en maagklachten. Het helpt zware metalen af te voeren (het bindt de metalen en zorgt dat ze uitgeplast worden). Het verlicht migraine. Ook helpt het bij bloedarmoede. Korianderblad is ook een natuurlijke antiseptisch middel dat kan helpen om wonden sneller te laten genezen. Verder is aangetoond dat koriander de slaap kan verbeteren en dat het spanning vermindert.

Over een imago boost gesproken!

Advies

Kruiden mag je nooit te lang gebruiken. Twee weken is echt wel het maximum. Het is bedoeld om je lichaam even extra steun te geven, maar dan is het de bedoeling dat je lichaam het zelf weer oppakt. Maar heb je bijvoorbeeld last van je maag? Probeer dan eens drie keer daags een kopje koriander thee. Doe wat blaadjes in een beker en giet er (altijd kokende water even laten afkoelen) gekookt water op. Ik zou zeggen, probeer het eens!