Pepermuntolie

Muntthee, we drinken het allemaal massaal. Het liefst natuurlijk vers, zittend in een leuk cafeetje met een stukje taart erbij. Maar wist je dat munt ook nog eens heel erg gezond is? Als je last hebt van PDS mogen pepermuntoliecapsules zeker niet ontbreken in je medicijnkastje! En waarom dat zo is lees je hieronder!

Pepermuntolie

PDS kan heel erg vervelend zijn. Ook ik heb er helaas last van. Nu is het veel minder erg geworden, dit is te danken aan mijn plantaardige voedingspatroon. Maar af en toe speelt het helaas toch op. Een pijnlijke darm of maag kan heel erg naar zijn. Normale pijnstillers helpen er niet tegen, de gangbare PDS medicatie helpt bij mij ook niet. En met een zakje psyllium vezels ga je het ook niet redden. De pijn trekt dan niet zomaar weg.

Na wat onderzoek op internet kwam ik uit op pepermunt. Ik wist wel dat pepermunt de kramp in je darm tegen kon gaan, maar een kopje muntthee is voor mij niet krachtig genoeg. Ik kwam uit op pepermuntoliecapsules.

Verlichting bij PDS

Dit staat er op de website van de maag-lever-darm stichting;

Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS (prikkelbare darm syndroom). Het blijkt effectiever bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid dan de reguliere krampstillende middelen. 

Menthol, de werkzame stof van pepermuntolie, zou de druk tussen de holtes in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van zogeheten calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen. Dat is wezenlijk anders dan bij de reguliere krampstillende middelen (spasmolytica), die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Nieuw is het inzicht dat menthol ingrijpt door zich in de dikke darm te binden aan receptoren (‘ontvangers’, delen van een cel waaraan een stof zich bindt) die verantwoordelijk zijn voor pijnprikkels. Pijn die bij PDS-patiënten dus kan optreden.

https://www.mlds.nl/pepermuntolie-effectiever-dan-reguliere-pds-medicijnen/

Zoals je leest, is dit geen alternatieve of onzinnige optie. Het is met studies onderbouwd. Als ik buikpijn heb helpt dit het beste bij mij. Het is werkelijk pijnstillend. Als je een opgeblazen buik hebt, zal dit ook verlichtend werken. En wat helemaal mooi is dat het een natuurlijk middel is. Je weet wat het is, er staan geen ingrediënten op waarvan je de naam niet eens kan uitspreken. Ik gebruik de pepermuntoliecapsules van Lamberts. Deze zijn te koop bij gezondheidswinkels en bijvoorbeeld online bij de vitaminstore.

Ik zou zeggen, haal het in huis! 😉