Hibiscus

Onlangs was ik bij mijn familie in Jena, Oost-Duitsland. Als je aan Duitsland denkt, denk je qua eten waarschijnlijk aan bratwurst en bier. Maar de Duitsers zijn ook fervente hibiscus thee drinkers! En laat dat nu, naast super lekker, ook eens heel gezond zijn! Lees snel verder wat de kracht van de hibiscus plant is!

Hibiscus; werking

Hibiscus heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Het zou de pijn bij artritis afkunnen doen laten nemen. Zelf merk ik dat mijn huid kalmer is. Ik ben gevoelig voor onzuiverheden, maar ik zie een sterke afname sinds ik regelmatig hibiscus thee drink. Hibiscus werkt ook ontstekingsremmend op de lever. De plant bevat veel antioxidanten wat helpt bij het neutraliseren van de vrije radicalen. De antioxidanten komen voornamelijk uit de vitamine C. Hierdoor wordt de lever gestimuleerd ”giftige” stoffen beter verwerken.

Hibiscus thee is ook een goede optie om te drinken tijdens de overgang of bij PMS. De verbeterde werking van onze lever zou ook bijdragen aan een verbeterde balans tussen de hormonen. Waaronder het metaboliseren van gebruikt oestrogeen. Oftewel, het stabiliseert de hormonen. De kans op buikkrampen vermindert. Er zijn ook onderzoeken die aanwijzen dat er een verlaagde kans op depressie is wanneer hibiscus thee regelmatig wordt gedronken.

Het heeft een vochtafdrijvende werking. Zorg dat je na elk kopje hibiscus thee, een glas water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Tijdens de zwangerschap mag je geen hibiscus thee drinken. Het kruid kan de baarmoeder stimuleren. Dit kan zorgen voor een menstruatie en op die manier leiden tot een ongewilde abortus.

Hibiscus helpt het cholesterol verlagen. Deze effecten zijn vooral zichtbaar bij het LDL cholesterol. Dit is het slechte cholesterol. Daarnaast zal deze daling van het cholesterolgehalte ervoor zorgen dat het hart en de bloedvaten beschermd worden tegen schade. Ook verlaagt het de bloedsuikerspiegel. Het kan ook de bloeddruk verlagen. Als je medicatie slikt, is het wijs om eerst te overleggen met je arts of je hibiscus mag drinken.

In Duitsland is het vrijwel in elke supermarkt te koop. Hier is het wat minder bekend. Online of in speciaalzaken is het wel te koop. Hibiscus thee heeft een frisse, zurige smaak. De thee is heel verfrissend en dorstlessend. Ook als ”ijsthee” is het erg lekker.