It’s getting hot in here…..

Het is warm in Nederland. Heel warm. Warmer dan normaal. Daar kunnen we allemaal niet van buiten. Als je nog steeds niet in klimaatverandering gelooft, dan weet ik het ook niet meer. Dan kun je misschien beter weer terug je grot in gaan. Waar het overigens wel lekker koel is, dat dan weer wel. Lees snel verder wat je kunt doen om deze misére niet te verergeren.

It’s getting hot in here; klimaatverandering

Onlangs is de warmste meimaand gemeten in 300 jaar! Juli was de zonnigste maand sinds 1906. We hebben de ene hittegolf na de ander. Er is een landelijk neerslagtekort van 300mm. Het is iedereen, behalve diegene die zich huisvesten in een grot, zeker opgevallen dat dit geen normale zomer is. Er is wat aan de hand. Namelijk klimaatverandering. (1) 

Hoe kan het dat de aarde opwarmt?

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. (2) We weten allemaal dat vliegen, kolencentrales, de productie van aardgas, cement en olie heel vervuilend zijn. Het afbranden van bossen stoot ook veel CO2 uit. (3)

Wat mij altijd heel erg opvalt, is dat er op alle sites weinig tot niks te vinden is over de uitstoot die de veeteelt industrie veroorzaakt. Als je Cowspiracy hebt gekeken, kijk je daar inderdaad ook niet meer gek van op. Heb je de documentaire nog niet gezien (Netflix), ga het dan spoedig kijken. Of je moet niet zulk heel goede internetverbinding in je grot hebben. Niet het geval? Geen excuus om jezelf niet te informeren.

Hoe schadelijk is de veeteelt?

Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. En dan heb ik het nog niet eens over het water. Voor elke 100gram (!) rundvlees is 1500 liter water nodig. In totaal is er daarom voor het maken van 1 hamburger van rundvlees gemiddeld 2350 liter water nodig! Voor 1 liter melk is er 1050 liter water nodig. Per gemiddelde douchebeurt ben je rond de 50 liter water kwijt. Schrikken wel he?

Eén Nederlandse koe stoot gemiddeld ongeveer evenveel methaan uit als de CO2 van een gemiddelde personenauto, die 15.000 km per jaar rijdt. Op 1 april 2015 waren er 4,1 miljoen runderen in Nederland. Koeien produceren 5,678 miljoen liter methaan per dag.

Dit is zeker iets waar we nu allemaal rekening mee moeten gaan houden. De zomers worden heter en droger. Daarbij komt het probleem van het watertekort. Iets waar we nu al last van hebben. Blijf je dierlijke producten consumeren, dan draag je daar dus ook aan bij. Dan kun je wel tijdelijk stoppen met je geraniums water geven, maar als jij je burgertje blijft grillen, zet dat dus geen zode aan de dijk. (die het ook zwaar hebben, maar dat even terzijde)

Nu hoor ik je denken, ja Eline, alles leuk en wel. Maar voor die vegan burgers is er ook water nodig om het te produceren. Klopt! Met 158 liter water kun je al een sojaburger maken en met 297 liter water 1 liter sojamelk. Toch wel een aanzienlijk verschil. En de sojabonen stoten geen methaangas uit, iets wat de koeien wel doen.

In Nederland eten we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dat is ruim 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. Daarnaast importeren en exporteren we ook veel vlees. De veehouderij die al dat vlees produceert, stoot broeikasgassen uit, verbruikt veel water, heeft wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken.

En om je niet te overspoelen, gaat wat lastig met de droogte, laat ik het hierbij qua feiten. Ik hoop dat ik een duidelijk genoeg beeld heb geschept voor nu.

Wat zijn de gevolgen?

De opwarming van de aarde heeft over de hele wereld gevolgen voor de natuur, onze gezondheid, veiligheid en voor de beschikbaarheid van voedsel en water. De zeespiegel stijgt. Onderzoekers verwachten dat de zeespiegel rond het jaar 2100 ergens tussen de 25 en 80 cm gestegen zal zijn. Niet echt gunstig voor Nederland….. Nu heb ik altijd wel al in een boomhut willen wonen hoor, maar liever niet gedwongen als klimaatvluchteling. De kansen op hittegolven nemen alleen maar toe en zullen langer aanhouden. Voedseltekorten dreigen. Tekort aan drinkwater en water voor irrigatie in gebieden waar het droger wordt. Meer kans op bosbranden. Afname van de biodiversiteit. De oceanen verzuren en koraalriffen sterven af.

De gevolgen in Nederland zullen ook sterk zijn. Het wordt warmer, de zeespiegel stijgt. Winters worden zachter, het zal minder vaak vriezen. In het voorjaar, najaar en winter zal er meer neerslag vallen. En de zomers worden juist droger en heter, meer tropische dagen. Het weer wordt extremer, meer zware buien en meer hittegolven. Meer kans op overstromingen. De natuur in Nederland zal compleet veranderen. (4)

Wat kun je doen?

Educeer jezelf door documentaires te kijken. Kijk Cowspiracy, What the health en Forks over Knives. Bereken je ecologische voetprint. Kies vaker alternatieven voor dierlijke producten. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten plantaardige dranken, er zit er vast wel een bij die je lekker vindt. En geen zorgen, deze zijn bijna allemaal verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine B12. Alleen je mist het cholesterol, pus en de antibiotica uit de melk van de koe. Probeer uit welke veganistische burgers je lekker vindt. Probeer eens kokos of soja yoghurt. Gebruik linzen in je spaghetti bolognese in plaats van gehakt. Er zijn zoveel manieren om dierlijke producten te vervangen en zo het milieu te ontlasten.

Als je geen veganist wilt worden voor de dieren, doe het dan voor de aarde. Het milieu. Denk aan je kinderen en kleinkinderen. Jij hebt invloed in wat voor wereld zij straks moeten leven. De planeet moet nog zoveel langer mee…. Hoe zet jij je in tegen klimaatverandering? 

Bronnen

(1) https://nieuws.weeronline.nl

(2,4) https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering 

(3) https://wibnet.nl/natuur/klimaatverandering/wat-stoot-het-meeste-co2-uit