Vegan kokosmakronen

Kokosmakronen. Ik ben er echt verzot op. Maar sinds ik vegan ben heb ik geen goede kokosmakroon meer kunnen kopen. Ze zijn vaak plat, vol glucosestroop om het maar te binden, totaal niet luchtig en gewoon saai. Ja, een kokosmakroon kan gewoon saai zijn! Daar word je verdrietig van. Dat wil je niet. En ja, wat doe je dan? Dan ga je ze zelf bakken!! Mijn kokosmakronen zijn luchtig, sticky en smaakvol. Bovenal totaal niet saai! Van mijn kokosmakronen word je gewoon mega blij! Ga ze bakken zeg ik!

Recept voor vegan kokosmakronen

Dit recept voor vegan kokosmakronen is gebaseerd op een recept uit het boek van Nigella Lawson; Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Met de titel heb ik toch wel wat moeite, alsof je de ambitie moet hebben om een goddelijke huisvrouw te worden. En als je dan die ambitie toch al hebt, of je er dan ook even goddelijke recepten uit wilt persen. Dat doe je nu eenmaal, zoals een goede huisvrouw betaamt. HALLOOOO 2018!!! (Als je die ambitie wel hebt, helemaal prima, doe je ding!!!!) Het boek is ook totaal niet veganistisch. Het is ook al heel oud. Maar goed. Genoeg over het boek. Laat ik er geen feministisch/veganistisch manifest van maken. Er staat wel een heel goed recept in voor kokosmakronen wat ik ”geveganized” heb. Komt er toch nog wat positiefs uit dit dubieuze boek!!!!!

Ingrediënten

8 eetlepels aquafaba (kikkererwten vocht) Ik gebruikte een blik van ah eigen merk! Het verschilt namelijk heel erg per blik (of pot) hoeveel vocht erin zit!

1/4 theelepel wijnsteenzuur (flinke)

100 gram fijne rietsuiker (Ik heb dit keer 150 gram gebruikt, bepaal zelf hoe zoet je ze wilt!)

40 gram amandelmeel

snuf zout

1 theelepel vanille extract

250 gram geraspte kokos

Staande mixer (handmixer kan ook, goeie workout voor je armen)

Ik gebruik voor alles Amerikaanse maatlepels. Dat werkt super makkelijk en je kunt ze zelfs bij de Albert Heijn kopen. Een eetlepel bijvoorbeeld is een tablespoon. 

Bereidingswijze

Pak een steelpannetje en een zeef, en scheid de kikkererwten en het vocht van elkaar. Het beste is om je aquafaba in te koken tot het net to slijmerig is als eiwit, maar eerlijk, ik heb daar geen geduld voor. Ik weet niet of mijn stap wat toevoegt, maar ik kook het ongeveer 4 a 5 minuten in. Vervolgens laat je de 8 eetlepels afkoelen in je mengkom.

Klop het op totdat het licht schuimig is en voeg dan het wijnsteenzuur toe. Ga door met kloppen totdat je stevige witte pieken hebt. Dit kan wel even duren. Dus geduld! Als het zover is voeg dan de suiker toe. Een theelepel per keer, terwijl de mixer blijft draaien. Voeg als laatste de vanille toe. (ik had het niet in huis en ze zijn alsnog super lekker)

Voeg in een andere mengkom de kokos, amandelmeel en het zout toe en meng het.

Voeg de droge ingrediënten toe aan de aquafaba en spatel het goed door totdat het een homogeen mengsel is.

Oh en vergeet niet te proeven, want het is nu al lekker!!! En je kunt geen salmonella oplopen 😉

Pak een bakblik bekleed met bakpapier erbij. De oven moet voorverwarmd zijn op 170 graden.

Nigella raadt aan de makronen met een ijsschep af te meten, zo worden ze ongeveer 6 centimeter en kun je er 6 a 7 uithalen. Ik maakte voorheen altijd kleintjes. Dus niet met een ijsschep maar gewoon met de hand. Kleine makronen maakte ik normaal gesproken. Dit keer dacht ik, doe eens gek, ik maak de grote. Het kan, maar ze zijn wel heel kwetsbaar. Ik raakte er een aan toen hij net uit de oven kwam en hij viel zomaar uit elkaar. Maar ik wilde ze ook niet te lang laten doorgaren op het hete bakblik. Dus als je heeeeeuuuul voorzichtig bent kun je ze zo groot maken, maar ze zijn ook vrij machtig, dus ik ben toch voor de wat kleinere makronen. Kijk even wat je zelf het fijnst vindt!!!

Ze moeten ongeveer 20 minuten de oven in, of tot ze hier en daar net goudkleurig beginnen te worden. Bij mijn patisserie opleiding kregen wij nooit een baktijd te horen. Daar was het motto, het is klaar als het klaar is. Hou ze dus in de gaten, het ligt aan het formaat en de ene oven is de ander niet.

Ik ben heel benieuwd wat je van de vegan kokosmakronen gaat vinden. Door de aquafaba worden ze heerlijk luchtig. Mijn beste omni vriend gaf de koekjes een dikke 8! Nou, daar doe ik het voor! Ga je ze eens proberen te bakken?