Hoe word ik veganist?

Maar vegans lopen toch de hele dag op een wortel te kauwen? Gras en sla is toch het grootste onderdeel van hun schijf van vijf. Met een appel zijn ze super gelukkig. Wat zit er eigenlijk in de schijf van vijf van die rare veganisten? Mag je dan wel een aardappel eten? En rijst? Vis mag je wel toch? En hoe je dat dan met schoenen? Hmm lastig hoor, tja ik zou het wel willen, maar waar begin ik dan? Nou daar ga ik je vandaag proberen wegwijs in te maken!

Hoe word ik veganist?

Gaat het idee van dieren consumeren je steeds meer tegenstaan? Maar weet je niet echt waar je moet beginnen? Waarmee ga je dan ontbijten? Wat moet je nu dan eten? Hoe zit het met je douchegel? Dat kan in het begin best overweldigend zijn. Ik begrijp dat het veganisme heel heftig lijkt. Maar dat is het niet. In het begin is het zeker wel een omschakeling. Daar ga ik geen doekjes om winden. Je gaat alle verpakkingen in de supermarkt lezen en bent waarschijnlijk de eerste tijd iets langer kwijt aan boodschappen doen. Ook het koken wordt even net wat anders. (leuker en lekkerder 😉

Waarschijnlijk eet je al vaker veganistisch dan dat je je daar bewust van bent. Broodje pindakaas? Veganistisch. Broodje hummus? Veganistisch. Het veganisme is, wat zovelen denken, geen dieet. Veganisme is een manier van leven. Ik heb een beetje een hekel aan het woord, maar het is een lifestyle. A way of life. Teiltje!!! Ik hoor het je denken! Bij de veganisten komen er waarschijnlijk niet meer dan een paar grassprieten omhoog. Ben je nog omnivoor, dan heb je misschien een emmer nodig. Maar goed, even serieus nu, ook nodig he! Serieus onderwerp 😉 Het veganisme gaat verder dan alleen voeding. Als je alleen geen dieren meer consumeert maar nog wel bijvoorbeeld leer koopt, dan ben je geen veganist, maar volg je een plantaardig dieet. Een veganist verwerpt het uitbuiten van dieren. Een veganist eet niks dierlijks, dus geen vlees, (kip is ook vlees), geen vis, geen zuivel, geen en geen eieren. Daar valt ook bont, wol, leer, zijde, dons, veren (vulling kussen/dekbed), bijenwas, honing, carmine, glycerine en collageen onder.

Informeer jezelf

Waarom wil je veganist worden? Ik vul dit nu even in, waarschijnlijk omdat je het zielig vindt of omdat je je toch wel zorgen maakt om het milieu. Maar als dan opeens de bitterballen en kaas op tafel staan, zijn die overtuigingen dan sterk genoeg om nee tegen de bitterballen te zeggen? Mijn tip is, lees je in over de bio-industrie, over de effecten die het op het milieu heeft en wat dierlijke producten eigenlijk met je lichaam doen. Ik heb laatst een artikel geschreven over de effecten die de veeteelt industrie heeft op het milieu. Op Netflix kun je de volgende documentaires kijken; Cowspiracy, What the health, Forks over knives, Food choices, Live and let live. Kijk vooral ook Okja, dit is geen documentaire maar een speelfilm. Als die film je niet raakt en je niet aan het denken zet, dan weet ik het ook niet meer. Op youtube kun je ook de docu Earthlings vinden. Ikzelf heb deze nooit afgekeken, hier zie je hoe er echt met de dieren om wordt gegaan. Na twee minuten trok ik het al niet meer. Qua boek raad ik ”How not to die” van Michael Greger aan. Dit is een boek met wetenschappelijke studies die aantonen wat bepaalde dierlijke producten doen met het menselijk lichaam. Welke producten in relatie staan met bepaalde aandoeningen/ziektes. Hoe meer je weet, hoe makkelijker het is om achter je beslissing te blijven te staan!

Voeding

Persoonlijk denk ik dat je het het beste volhoudt als je het stap voor stap gaat doen. Ben je meer van de rigoureuze aanpak en wil je cold turkey gaan? Go for it! Je zou kunnen denken aan de producten die je nu gebruikt, een op een te vervangen, voor de veganistische variant. Eet je graag yoghurt s’ochtends? Probeer dan eens de suikervrije ”yoghurt” van Alpro. Of neem eens kokosyoghurt. Zo eet je nog steeds je oude vertrouwde ontbijtje, alleen dan niet meer met koemelk yoghurt. Probeer uit welke vleesvervangers je lekker vindt. Bij de ekoplaza hebben ze helemaal veel keuze, maar die zit helaas niet bij iedereen in de buurt. Dus als je de volgende keer pasta maakt, doe er dan eens veganistisch gehakt doorheen. Latte? Havermelk! Zo is de overgang klein en doe je het stap voor stap. Lees wel alle verpakkingen in de supermarkt, in de meest gekke producten verstoppen ze ei of lactose (melk). Op internet zijn er talloze (makkelijke) recepten te vinden. Schaf een leuk kookboek aan. Maak het jezelf in het begin vooral niet te moeilijk. Ben je hieraan gewend, dan kun je stap voor stap uitbreiden.  En nee, een eiwit tekort is bijna onmogelijk. Wil je wel graag bijhouden wat je binnenkrijgt? Gebruik dan de cronometer.

In oktober begint de vegan challenge weer! Dit is ook een leuke manier om geïntroduceerd te worden met het veganisme. Lees er meer hier over!

Uit eten

Bang dat je nu nooit meer uit eten kunt gaan? Mis! Er komen steeds meer veganistische tentjes bij. Ook zijn er veel meer restaurants waar ze veganistische opties hebben. Ik ben me er echt wel van bewust dat het in de randstad makkelijker is dan wanneer je in de provincie woont. Staan er geen veganistische opties op een kaart, dan zou je altijd vooraf met het restaurant kunnen bellen en informeren naar de opties. Wel goed uitleggen wat veganisme inhoudt, niet iedereen weet wat dat is. De site waar ik al jaren gebruik van maak; of ik nu in Amsterdam loop, in Jena ben (Duitsland), of op Koh Lanta (Thailand) zit is happy cow. Happy cow is altijd een life saver! Dit is een website (je kunt er ook de app van downloaden) die per locatie aangeeft waar er restaurants zijn waar je veganistisch kunt eten. De restaurants zijn vaak beoordeeld door andere veganisten/vegetariërs. Werkelijk ideaal!

Verzorgingsproducten

Ik neem aan dat je je s’ochtends doucht. Althans dat hoop ik. Of een keer per dag in ieder geval 😉 De meesten gebruiken daar toch iets van zeep of douchegel voor. Is het product wat jij gebruikt veganistisch? Daar had je nog niet over na gedacht he. Pfff komt dit er ook nog bij? JA! Veel cosmetica producten worden op dieren getest. Op beagles om te kijken hoe lang het duurt voordat ze neervallen bij het inademen van schoonmaak producten. Op konijnen en muizen om te kijken hoe irriterend een bepaalde stof voor de huid is. Zo wordt die douche toch wat minder plezierig he. Het dweilen van de vloer krijgt nu ook een heel andere lading. Maar gelukkig zijn er genoeg veganistische en dierproefvrije alternatieven op de markt. Je kunt een dierproefvrij product herkennen aan het icoontje van een springend konijntje. Een goede lijst van dierproefvrije cosmetica kun je vinden op https://naoki.nl/dierproefvrij/  Dierproefvrij betekent overigens niet direct veganistisch! Soms staat het op het product, kun je het vinden op internet of zul je het na moeten vragen bij de producent.

Kleding

Persoonlijk vind ik veganistische kleding/schoenen/jassen vinden het moeilijkste onderdeel van het veganisme. Ik heb best wel een uitgesproken smaak en ik hou van mooie spullen. Begrijp me niet verkeerd; ik koop geen leer, wol, zijde en dons meer. Maar ik vind het niet heel makkelijk om goede vervangers te vinden. De afzetmarkt in Nederland is best klein en dat merk je gewoon. Toch zijn er genoeg opties, geen zorgen! Ik ben ook wel een beetje moeilijk 😉 Je hebt diverse websites waar ze vegan schoenen verkopen. Dr. Martens heeft een ook veganistische lijn. Ook zijn er genoeg lekkere truien zonder wol te koop! Een jas zonder voering met dons draagt ook gewoon een stuk lekkerder, wetende dat geen dier heeft geleden om jou warm te houden. Het is even wat meer zoekwerk. Maar ook hier geldt het, het is het meer dan waard. Mijn comfort mag niet afhangen van het leven van een ander.

Entertainment met dieren

Dieren worden voor entertainment gebruikt zoals in dierentuinen, circussen, dolfinaria, toeristische attracties en sport. Deze dieren worden uit het wild gevangen of speciaal hiervoor gefokt. Dieren horen niet in hokken thuis. Ze dienen niet als vermaak. Dieren zijn er niet voor ons mensen. Veganisten verwerpen dan ook iedere vorm waar dieren uitgebuit worden ter vermaak van mensen. Denk ook eens aan de paardenkoetsen waar toeristen ritjes mee maken. De dieren moeten de hitte trotseren en maar blijven rijden. Daarnaast worden ze hun hele leven gebruikt, zodat mensen hier geld aan verdienen. Dit is allesbehalve diervriendelijk. Het makkelijkste middel om dit tegen te gaan, is al het bovenstaande te boycotten.

Meld je aan bij verschillende facebook groepen

Op facebook zijn er talloze facebook groepen te vinden waarbij je je kunt aanmelden. Je bent namelijk niet de enige die zich afvraagt; ”hoe word ik veganist?”. Hier kun je ideeën opdoen voor maaltijden, vragen stellen en je komt in contact met gelijkgestemden. Het is uiteraard geen verplichting, maar je bent meestal wel dan als eerste op de hoogte als er een nieuw vegan product op de markt komt. En laten we eerlijk zijn, als er een nieuwe smaak ijs van Ben&Jerry’s is, wil je dat weten toch? Althans ik wel hoor 😉 Of je hoort van iemand of dat ene restaurantje nu wel of niet een aanrader is. Er worden vaak ook vegan potlucks georganiseerd, een leuke manier om nieuwe vegans te leren kennen.

Wees niet te hard voor jezelf en beschouw dit als een leuk en verrijkend proces

Veganisme is een proces. Ik leer na vier jaar nog steeds elke keer weer nieuwe dingen. En iedereen gaat wel eens de mist in. Dat is vervelend, maar niet erg. Probeer het te zien als iets leuks en als iets dat heel verrijkend is. Bovenal doe je heel veel dieren een heel groot plezier, dat is nog het mooiste van dit alles. Want hoe meer mensen veganistisch gaan leven, hoe minder dierenleed er is.

Als je na het lezen nog vragen hebt, schroom niet ze te stellen!!!