Mannelijk rijden

Seksisme, het is geen mythe. Het bestaat helaas nog steeds. Dit ondervond ik laatst ook helaas tijdens een autoritje. Wel een autoritje met bijna een frontale botsing. Er komt ook nog een vergelijking met vliegtuigen voorbij. Oh en natuurlijk het onderscheid tussen de man en de vrouw.

Onlangs had ik een afspraak in de stad. Zoals altijd, reed ik er dit keer ook met mijn auto heen. Om bij het gebouw te komen waar ik mijn afspraak had, besloot ik over de parkeerplaats van het gemeentehuis te rijden. Snelste route. Altijd fijn. De parkeerplaats is waanzinnig onoverzichtelijk, dat moet ik er wel even bij zeggen. Om de parkeerplaats over te steken, ben je al zigzaggend aan het rijden. Rustig kwam ik de hoek om rijden. Misschien niet geheel rustig, niet stapvoets, ik stond niet stil maar ik reed zeer zeker niet hard.

Tegelijkertijd kwam er een man de hoek om suizen. Deze man reed zeer zeker wel hard. Gelukkig was ik alert en kon ik nog net op tijd stoppen. Altijd leuk om even de remmen van je auto te testen toch? Nou, ze werken prima! De man zag mij gelukkig ook en verminderde snelheid. Hij voelde kennelijk de behoefte om te stoppen en de situatie even te bespreken.

Hij zei me dat het maar goed was dat we beide beschikten over remmen. Als we vliegtuigen geweest waren, waren we zo over elkaar heen gevlogen. Leuke vergelijking wel. Ik zie de link niet helemaal, maar misschien had deze man een voorliefde voor snelle voertuigen in welke vorm dan ook. Nu is dit allemaal prima als nabeschouwing op een bijna frontale botsing. Maar nee lieve mensen, hier eindigt het helaas niet.

De man in kwestie vond het noodzakelijk om te melden, om nog even terug te komen op die remmen, dat het maar goed was dat ze zo goed werkten omdat ik…. Hou je vast… Mannelijk reed. Ja. Hij zei het echt, ”want je rijdt wel lekker mannelijk”. Ik was eerlijk gezegd zo verbouwereerd dat ik op dat moment helaas geen goede comeback wist te bedenken. Het was ook niet bedoeld als compliment. Ik reed volgens hem voor een vrouw te mannelijk. Te pittig. Alleen mannen mogen de hoek om komen suizen. Nogmaals, ik reed echt niet hard. En al had ik dat wel gedaan!

Waarom zou je me zeggen dat ik reed als een man? Ga je er dan vanuit dat vrouwen niet goed kunnen rijden? Dat vrouwen niet snel kunnen rijden? Niet pittig? Niet op tijd kunnen remmen? Rijden mannen beter dan vrouwen? Vrouwen behoren niet ”mannelijk” te rijden. Wat dat dan ook mag betekenen.¬†Het feit dat deze man het nodig vond om het verschil in onze sekse te benadrukken geeft aan dat er hier sprake was van seksisme. Heel simpel. Ik heb een hekel aan dit soort opmerkingen. Het is 2018. Generaties vrouwen voor mij hebben gestreden voor gelijkheid. Dit soort ”kleine” en voor velen waarschijnlijk nietszeggende voorvallen geven aan dat het voor veel mensen niet vanzelfsprekend is dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Als dat namelijk wel het geval was geweest, dan was een opmerking als; ”zo jij reed wel hard” afdoende geweest.

Je kunt denken, goh Eline, waar maak je je nou druk om? Nou, dat zal ik je uitleggen. Door het benoemen van het verschil tussen man en vrouw, nu dan gerelateerd aan de rijstijl, impliceer je direct dat er onderscheid tussen ons is. En dat is nu net waar we tegenwoordig wel vanaf zouden moeten zijn. Man en vrouw zijn gelijk toch? Zeker hier in Nederland zul je denken. Klopt. Maar dan wel met een hele lijst van uitzonderingen. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat feminisme nog steeds zo relevant is. De gelijkheid is nog niet vanzelfsprekend. Ik wil (in dit geval dan vooral aan de vrouwen) aan iedereen meegeven dat we wel gelijk zijn. Laat je je niks wijs maken door anderen.

Zoals Chimamanda Ngozi Adichie zo mooi zegt; we zouden allemaal feminist moeten zijn.