We moeten allemaal feminist zijn

Chimamanda Ngozi Adichie is overal. Laatst was ze nog bij Trevor Noah; The Daily Show. Ze was daar om haar nieuwste boek te promoten (review volgt). Op social media worden er vaak fragmenten van haar speeches gedeeld. En meer dan terecht! Deze vrouw legt het feminisme zo duidelijk uit dat het voor iedereen begrijpbaar is. Ze maakt het toegankelijk. En dat is in 2018 ook nog steeds belangrijk! Lees snel verder wat ik van dit boek vind!

We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie

Ik had al eerder van dit boek gehoord, maar ik wist niet dat het door Chimamanda Ngozi Adichie geschreven was. Nadat ik haar bij de Daily Show zag, bestelde ik meteen vier boeken van haar; as you do… Wat is deze vrouw briljant. Ik heb zelden iemand gezien die het feminisme zo toegankelijk maakt maar ondertussen keihard duidelijk maakt wat er allemaal aan schort! Heel simpel, ik ben fan van haar. Ik bewonder haar om haar zorgvuldige woordkeuze, om haar rust en hoe ze het zo over weet te brengen dat iedereen de fundamenten van het feminisme begrijpt. Als je naar haar luistert en niet snapt waar feminisme over gaat, dan zou je eens kunnen overwegen je oren na laten kijken. Zij laat zien dat feministen geen boze vrouwen zijn die mannen haten. Nee, wat ze laat zien is dat het enige wat feministen willen is gelijkheid, echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Flaptekst boek

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

Bron; https://www.debezigebij.nl/boeken/we-moeten-allemaal-feminist-zijn/

Mijn ervaring met het boek We zouden allemaal feminist moeten zijn

Het is een heel dun boekje wat je dus ook zo uit hebt. Maar in dit geval, size doesn’t matter 😉 Dit is het eerste boek wat ik van Adichie heb gelezen en zoals ik al eerder aangaf ben ik fan van haar. Adichie groeit op in Nigeria en heeft te maken met meer seksisme dan dat wij, over het algemeen, in Nederland gewend zijn. Ze heeft het over een voorval uit haar jeugd dat haar tot op de dag van vandaag is bijgebleven. Als kind zijnde, werd er op school een klassenassistent uitgekozen. Logischerwijze zou dat iemand worden die de hoogste resultaten behaalde, mits je een jongen bent….. Dat saillante detail werd even achterwege gelaten. Ze schrijft; ”Als we steeds opnieuw hetzelfde zien, wordt het normaal”. Deze zin is zo belangrijk. Het is namelijk zo van belang dat we naar gelijkheid blijven streven. Maar dan moeten de ongelijkheden ons wel blijven opvallen. Niet dat ons gedrag zo geconditioneerd is dat we allemaal met oogkleppen oplopen en het allemaal wel best vinden. Het is namelijk niet allemaal wel best. Ook hier in Nederland niet.

Conclusie

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je dit boek niet zou aanschaffen. Het zet je aan het denken, of je nu man of vrouw bent. Jong of oud. Het is werkelijk een inspirerend boekje.