Algenolie; een veganistische bron van Omega-3

Zodra je tegen iemand zegt dat je veel veganistisch eet of geheel veganistisch leeft, krijg je een paar standaard zinnen naar je hoofd geslingerd. ”Maar wat eet je dan wel?” ”Mag je wel brood eten?” En de meest gehoorde, geen vraag maar een waarschuwing; ”Oh let je wel op je B12, je kunt namelijk een tekort oplopen als je veganistisch eet!!!!”. Dit klopt helemaal, overigens kun je als omnivoor ook een B12 tekort oplopen. Maar vandaag wil ik het niet hebben over B12. Schrikken wel he? Waar gaat dit dan heen? Nou, ik wil het vandaag eens hebben over Omega-3!

Algenolie; een veganistische bron van Omega-3

Zoals ik al zei, bijna iedere veganist is zich bewust van het mogelijke tekort op vitamine B12. En als je dat dreigt te vergeten, herinnert je een willekeurige omnivoor je er nog wel aan ūüėČ Maar hoe zit het met je Omega-3 inname? Krijg jij genoeg van dit onverzadigde vetzuur binnen? Ik ben bij tijd en wijlen echt een heel slechte eter. Ik eet zo dagen achter elkaar hetzelfde, varieer niet en eet super eenzijdig. Heel slecht, ik weet het. Dan is het wel fijn om een supplement te slikken. Maar je kunt het uiteraard ook uit je voeding halen.

Wat is Omega-3 en waar is het goed voor?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren. (1) Als veganist zijnde is algenolie een heel goede bron in plaats van visolie. En waar denk je dat de vissen hun Omega-3 vandaan halen? Juist uit de algen. Veel logischer om dan zelf ook de algenolie te slikken toch ūüėČ

Hart en vaatziekten

Omega-3 heeft een voordelige werking op hart- en vaatziekten. Er is een onderzoek¬†waaruit blijkt dat een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten verkleint met ongeveer 10% bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten. (1) Een van de theorie√ęn is dat deze vetzuren worden ingebouwd in de celmembranen van de hartspier en zo de functie van het hart gunstig be√Įnvloeden. (2)

Bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend

Ook is het belangrijk voor de bloeddruk. Uit onderzoek met supplementen blijkt dat ongeveer 4 gram per dag  EPA en DHA de systolische bloeddruk (bovendruk) verlaagt met ongeveer 4,5 mm Hg bij mensen met een verhoogde bloeddruk die verder geen medicijnen gebruiken. (1) Je cholesterol waardes kunnen aanzienlijk dalen bij de inname van Omega-3. Cholesterol is een stof die alleen maar voorkomt in dierlijke producten. Planten bevatten geen cholesterol. Je lichaam maakt het zelf wel aan. Het is dan ook een belangrijke bouwstof, het wordt alleen risicovol wanneer het te hoog is. Dan loop je risico op bijvoorbeeld aderverkalking. (2)

Belangrijke bouwsteen voor de hersenen

Het slikken van omega 3-vetzuren helpt mogelijk bij slecht leergedrag (oftewel concentratie), depressiviteit en dementie. Omega-3 is een belangrijke bouwsteen voor je hersenen. (1)

”Mensen van middelbare leeftijd die meer omega 3 innemen hebben een beter geheugen, verwerken sneller informatie en laten een grotere flexibiliteit in het denken zien. Deze positieve invloed van omega 3 op de hersenen wordt nu massaal onderzocht in relatie tot bepaalde vormen van dementie. DHA is een belangrijk onderdeel van onze hersenen en de ziekte van Alzheimer wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een verlies aan hersenmassa √®n DHA. Omega 3 heeft ook effect op depressiviteit. Mensen die een traditioneel Japans of mediterraan voedingspatroon hebben dat rijk is aan vis zijn minder vaak depressief. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen. Gedurende de zwangerschap wordt aan het lichaam van de moeder veel omega 3 onttrokken voor de ontwikkeling van de hersenen van hun kind. Als zij zelf onvoldoende omega 3 in haar voeding heeft, kan dit leiden tot een tekort en hiermee tot een postnatale depressie.¬†Omega 3 heeft ook impact op andere hersenaandoeningen. ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie en autisme worden in verband gebracht met tekorten aan omega 3.¬†De relatie omega 3 en depressiviteit gaat vooral op voor vrouwen. Uit √©√©n onderzoek bleek bijvoorbeeld dat vrouwen die bij uitzondering vis aten een 2,5 keer hoger risico op depressiviteit hadden dan vrouwen die regelmatig vis aten.” Bron; Wendy Walrabenstein¬†¬†

Ontstekingsremmende werking

Omega-3 heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Bij aandoeningen zoals reuma kunnen ze veel symptomen van reuma tegengaan waardoor er minder pijnstillers nodig zijn. ¬†Ze be√Įnvloeden ons imuunsysteem in positieve zin. Ook bij allergie√ęn en kanker zijn deze vetzuren van essentieel belang. (3)

Advies van dokter Gregor

Dokter Gregor, schrijver van het boek ”How not to die” adviseert 250mg Omega-3 per dag. Volgens hem bereik je dit ook door een eetlepel gemalen lijnzaad per dag te eten. Je vindt Omega-3 ook in chia zaad en walnoten. Hij raadt visolie af vanwege de vervuilende stoffen die in de vis te vinden is. (Buiten het feit dat het niet veganistisch is ūüėČ ) In visolie kunnen hoge concentraties lood en andere toxines zitten. (4)

Eigen ervaring

Zelf slik ik sinds geruime tijd de supplementen van Arctic Blue. De algenolie heeft een vegan keurmerk en ik ben er zeer tevreden over. Een capsule bevat 250mg DHA. Ik merk dat ik minder pijn in mijn gewrichten heb en dat mijn huid rustiger is. Ik heb minder last van ontstekingen en andere narigheden. (Niet gesponsord overigens) 

Disclaimer; Ik vond dit best wel een pittig stuk om te schrijven. Het wordt al snel erg wetenschappelijk. Ik heb tijdens mijn opleiding Natuurvoedingskunde wel het een en ander geleerd over de verschillende Omega zuren, maar dat is niet toereikend om dit artikel te kunnen schrijven. Ik heb dan ook verschillende bronnen gebruikt die ik hier onderaan vermeld of in de tekst zelf verwerk. Nogmaals, ik claim geen expert te zijn, ik hoop dat ik de informatie juist verwerkt heb en juist ge√Įnterpreteerd heb. Bovenal hoop ik je met mijn artikel¬†ge√Įnformeerd te hebben. B12 is onmisbaar, maar Omega-3 is dat ook. Als er toch onwaarheden in verwerkt zitten, voel je vrij om dit te melden aan me. Voor advies over Omega-3 kun je je altijd wijden tot een arts of di√ętiste zoals Wendy Rabenstein. Ik heb ook een stukje van haar website gebruikt als bron.¬†

Bron (1) Voedingscentrum

Bron (2) Boek; Ons voedsel РFrans M. de Jong 

Bron (3) Boek; De natuurlijke gezondheidswijzer РHenny de Lint 

Bron (4) Boek; How not to die – Michael Greger