Reisverslag Slovenië

Slovenië stond al heel lang bovenaan mijn lijstje. De natuur moest er echt prachtig zijn en het is niet al te ver weg. Na me jaren vergaapt te hebben aan foto’s van anderen, besloot ik samen met mijn beste vriend Timo zelf naar Slovenië te gaan. Ik had geen idee of ik er veganistisch zou kunnen eten, ik had me niet ingelezen. Ik besloot er helemaal open in te gaan. Normaal lees ik alle reisboekjes, dit keer wilde ik me laten verassen! Tijd voor een roadtrip! Oh en bereid je voor op heel veel foto’s! Als het even lukt, bekijk het dan op je computer! Zo ziet het er nog mooier uit 😉

Reisverslag Slovenië

Op maandagochtend vertrokken we met een volgepakte auto naar onze eerste stop in Würzburg. En ja, de meeste spullen waren van mij. Minimalistisch inpakken is iets dat ik verre van onder de knie heb. Maar goed, je weet nooit wat je tegenkomt, dus ik ben liever altijd op alles voorbereid (excuus tot de max). Elke keer neem ik me voor om niet zoveel mee te nemen en elke keer mislukt het. Ik werk eraan!

15ad050c-fd7d-486a-b827-660e8e11d2be
Even stoer doen. Ahum stoer zijn!!!

img_0982

2018-09-10 14:30:24.214
Timo; vermoeid van mijn eindeloze geklets. Hij moest eens weten hoeveel ik nog meer zou kletsen……
Würzburg en Veitshöchheim

De reis verliep voorspoedig en we waren op tijd bij onze overnachting. Zelden heb ik zo’n warm ontvangst meegemaakt als bij ons hotel in Veitshöchheim. De man hielp me met alle koffers sjouwen. Ik voelde me daar wel wat bezwaarlijk over. Maar volgens Timo gaf de man hem zo’n stevige handdruk dat het met zijn kracht waarschijnlijk wel goed zat. Hij vertelde ons enthousiast over de omgeving. Zelf ben ik jaren geleden al eens in Würzburg geweest. De stad en omgeving is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. We sliepen in Haus zul Schlosspark net buiten Würzburg. Maar dit stadje was ook heel erg leuk en gezellig. De kamer was waanzinnig schoon en comfortabel.

We doken snel het centrum van Würzburg in om wat te eten. Er zat wel een vega tentje, dus dat zou wel goed komen dacht ik. Ik was zo moe, mijn hersenen functioneerden niet meer naar behoren en ik eindigde met een bord vol konijnenvoer haha. Noten, sla, rauwe paprika en wat fruit. Het was een aparte combinatie. Niet mijn favoriet haha. Ik vond het restaurant ook wel wat tegenvallen. Al smaakte de pasta van Timo wel beter dan mijn gerecht. Iets dat al snel kan haha. We aten bij Vrohstoff. Maar goed, we hadden wat veganistisch te eten. Dat blijft altijd een uitdaging onderweg!

img_0984-1
Meest willekeurige combinatie van eten ooit!!!!

Na het eten maakten we nog een korte wandeling door het dorpje. En doken we snel ons bed in. Timo snurkte en ik lag erbij als de exorcist. Goeie nacht! We werden alleen al wel om zes uur ’s ochtends gewekt door de kerkklok. Ach, dat is weer eens een andere wekker dan een wake up light toch!

We zaten vlakbij een supermarkt. Ik vind Duits brood echt het allerlekkerste brood dat er is. Alleen de geur alleen al doet me denken aan mijn jeugd. Op bezoek bij familie in Duitsland, ’s ochtends een tafel vol met heerlijk zuurdesem brood en lekkere smeersels. On the go smaakt het nog net zo lekker. In Duitsland verkopen ze bijna bij elke supermarkt wel Simply V ”kaas”; een prima ontbijtje!!!

img_1005
Heerlijk zuurdesem brood met karwijzaad en goede veganistische kaas!!!
img_1013-1
Oostenrijk
54b3e1fc-8e41-4120-a575-00f5cbb620b3
In Oostenrijk houden ze kennelijk erg van stereotypering uit het jaar 1800. Even lekker wat seksisme op een mok plakken. Verkoopt vast goed. Not. Ik vind het zo erg dat we anno 2018 nog steeds tegen stereotypering en seksisme moeten strijden. Je had ook nog een mok waarop stond, mama; de genieter. Ik vind het zo vrouw onterend. Nu is Oostenrijk conservatiever dan Nederland. Dat weet ik wel. Feminisme is echt niet iets voor boze vrouwen die mannen haten. Feminisme gaat om gelijkwaardigheid.
59dacdd7-8998-4843-bde7-3b89af2bbf65
Even ernstig kijken en cliché foto maken. Dat doe je nu eenmaal als je al zeven uur in een auto zit toch! Zeker na het zien van de seksistische bekers!! Lekker met een tankstation op de achtergrond. Fashun!

Onderweg zat alles gelukkig mee en waren we op tijd bij ons hostel in Radovljica. Dit kleine stadje lag op tien minuten rijden van het bekende en populaire Bled. We hadden twee kamers geboekt. Privé kamers met eigen badkamer. Maar omdat we buiten het seizoen daar waren en het hostel niet vol zat, kregen we een upgrade!!! We hadden nu beiden een familiekamer met wel vijf bedden. En een veel luxere badkamer dan eerst. De receptioniste was wel even in de war. Ze vroeg ons wie er nog meer kwamen haha. En daarna snapte ze ook niet helemaal dat we geen kamer deelden. Dus nu hadden we beiden een balzaal tot onze beschikking. Heel relaxed wel!!!!

Bled

Na het inchecken zijn we meteen naar Bled gereden. Ook daar was veganistisch eten gewoon mogelijk! Er zat een klein cafeetje wat ook eten serveerde! Public&Vegan Kitchen Bled. De menukaart was wat beperkt, maar het eten was goed!

img_1032
Het personeel was helaas niet altijd even vriendelijk, maar het eten wel lekker! Zeker een aanrader als je in Bled bent!! Ze hadden voornamelijk burgers, maar ook brood met hummus, lekkere soepjes en goede aardappelpartjes!!! En het was zeer betaalbaar!!!

Na het eten werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang!!!

d27aec01-7472-427b-a5ce-fc40ffce315dimg_1043-1

De volgende dag zijn we gaan rodelen. Dit stond echt hoog op mijn to-do list haha. Het was ook echt super leuk. Achteraf vind ik het jammer dat we niet vaker gegaan zijn! Dit is zeker een aanrader als je met kinderen bent. (Of zelf nog stiekem een kind bent zoals ik. Ik balanceer altijd tussen kind en bejaard zijn)

img_1956

img_1117
Timo demonstreert even zijn stoere blik. Het is ook een heel ruige en stoere vent!!!!
636e60d6-5bdf-45d0-8cc0-a1c4bcef47c6
Deze foto’s hangen nu aan mijn autosleutel!!! Beste sleutelhanger ooit!!!!! Oh en ik ging wel 16km per uur. Echt niet hard dus!

We waren een van de eersten bovenop de berg. Ik stond met een stel (ook Nederlanders want wij zijn overal haha) te kletsen. Niemand durfde als eerste van de berg af. Iedereen wilde even kijken of je wel heelhuids beneden zou komen. Maar het was zo leuk! Je zat ook helemaal ingesnoerd, dus het was heel veilig. Eerlijk, ik heb wel de hele weg naar beneden gegild! Maar volgens Timo kon je dat niet horen!!

Vervolgens hebben we een rondje door Bled gelopen. Het was nu gelukkig niet heel druk meer, maar in het hoogseizoen schijnt het hier echt gekkenhuis te zijn.

img_1213img_1219

img_1129.jpg
Dit was misschien wel het meest opvallende aan Slovenië. Het water was overal zo extreem helder. Vaak kon je helemaal de bodem zien! En uiteraard alles wat er in zwom!
img_1968
Kerkje in Bled
Radovljica

We zaten in het stadje naast Bled. Radovljica was ook zeker de moeite voor een kleine wandeling. Het was een schattig stadje. Veel karakteristieker dan Bled, wat puur op toeristen is ingericht. De vrouw van het hostel prees het dan ook uiteraard aan. Het is heel klein, maar mooi en historisch!

img_1971

img_1972
Timo zijn blik als ik weer eindeloos aan het kletsen was!
89110922-4ee3-42ab-81fe-6061f3b88e4f
Baldadigheid en katten. Behoeft geen verdere uitleg toch? 😉
Nationaal Park Triglav in de Julische Alpen

Bled grenst aan het Nationale park. Het is een vrij groot gebied. Wij hebben het in een dag gedaan. Maar dat houdt in dat we zeker niet alles gezien hebben. Het zijn allemaal slingerweggetjes en het rijden gaat niet snel. Ook heb je te maken met veel haarspeldbochten. Constant dalen en klimmen. Ik zou hier zeker 2 a 3 dagen voor uit trekken als je alles wilt zien. En dat wil je, want de natuur is werkelijk prachtig! De ene plek is nog mooier dan de ander. Overal zijn watervallen, meren en bergen. Je zult vaak de auto aan de kant gooien en je vergapen aan het natuurschoon!

82add9b8-df5a-429c-b081-163c9795081c
Een van de watervallen die je zomaar onderweg tegenkomt.
Lake Jasna

Het meer van Jasna is een populaire plek onder toeristen. Meer dan terecht. Het is een prachtig bergmeer waar je o.a ook kunt zwemmen. Ook hier is het water prachtig helder. En als je niet wilt zwemmen, is er genoeg te zien!

998923be-78f2-43eb-951f-ed6054d340350f920cbf-3da5-4fac-ae1a-ce5c9d9fc1a7

67e4418d-0d76-4000-b9a0-561e278665a9
Zlatorog, de mythische steenbok. Letterlijk betekent Zlatorog ‘goudhoorn’. Volgens een oude Slavische sage leefde dit dier op de berg Triglav, de hoogste top van de Julische Alpen en de nationale berg van Slovenië, waar het een schat bewaakte.

3d3c5d80-8f96-41a1-a09d-4c45be8b5312

Vršič pass

De route is prachtig; je wordt omringd door bergen en andere mooie vergezichten. Onderweg kwamen we een kudde schapen tegen. Een mevrouw had een kiosk waar ze souvenirs van wol verkocht. De schapen waren zo ontzettend lief en knuffelig! Wist je dat schapen helemaal niet geschoren hoeven te worden? In de zomer wordt hun vacht dunner en in de winter dikker. De mevrouw leek echt goed voor haar dieren te zorgen. Maar het blijft zo onnodig en onnatuurlijk. De dieren worden gehouden zodat zij er winst op kan maken. Dat blijft niet oké.

img_1499
Een lammetje dwaalde af…..
9d40ca3d-51c1-4585-8a1f-223d18006ebd
Schapen zijn net zo lief als een hond of een kat. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Ze zijn net zo knuffelig. En hebben allemaal een wil om te leven.
img_1500
Ze was eerst aan mijn been aan het snuffelen, daarna likte ze eraan. Vervolgens wilde ze het liefst er even aan knabbelen haha.
org__dsc3661
Squad goals

org__dsc3660org__dsc3655org__dsc3674

Soča rivier

Voor mij was de Soča rivier veruit het meest indrukwekkende om te zien. We hebben wel een stukje moeten klimmen om een goede foto te kunnen maken. Beetje van het pad af, (dat ben ik toch al) langs de bomen lopen en hier en daar wat stenen ontwijken. Timo hield mij dan ook angstvallig aan mijn rugtas vast toen ik een foto aan het maken was. Ik denk niet dat het heel prettig geweest was als ik in de rivier was gevallen. Het was vrij hoog haha. Maar de foto’s zijn prachtig geworden, dus het was het risico meer dan waard!!

b478998e-37b4-439e-bac4-c3718d21c21c

2401a4ba-7e62-4e25-b7e6-afefc847720d

img_1586

Ljubljana

We zijn eigenlijk heel kort maar in de hoofdstad geweest. We waren er op een zaterdag. Het was er super druk. De Hare Krisjna liepen al zingend door de stad. Ze wilden ons constant boekjes aansmeren. Ze verkochten het niet, maar ze wilden wel een donatie. Vrijwel hetzelfde haha. Er was een grote markt. Het contrast was te groot haha. De serene rust die je ondervond in de Alpen in tegenstelling tot de drukte van een grote stad. We hebben het er niet lang volgehouden.

img_1699img_1671

img_1670
Ljubljana wordt ook wel de stad van de draken genoemd. De brug wordt dan ook bewaakt door vier draken!

img_1668

Sum waterval

Na de drukte van de stad vluchten we weer snel terug naar de natuur. We besloten nog een waterval te bezoeken. De Sum waterval is wederom ook zeker de moeite om te bezoeken. Het water is super helder. Ook hier zou je kunnen zwemmen. Helaas was dit nu net iets te koud!

img_1502
Behind the scenes!

f309c3c0-b350-47a2-9969-971975da7934

img_1663
Wanneer je zoveel rotsen hebt beklommen om een goede foto te kunnen maken… En nu niet heel goed meer weet hoe je terugkomt haha
Koper

Binnen een kleine twee uur rijden vanaf Bled bereik je de kust al! Slovenië is een heel veelzijdig land. Je hebt de prachtige Alpen, je hebt een grote stad en je hebt strand! In Koper hadden we een appartementje gehuurd. De eigenaar had alleen wel even mogen vertellen dat het er stikte van de muggen! Het is lang geleden dat ik zo lek ben gestoken. Ik had op een begeven moment wel achttien muggenbulten!!!! Je hoorde ze ook niet zoemen, je zag ze niet maar je werd ’s ochtends wel wakker met nieuwe bulten.

Ze hebben er geen zandstranden maar alleen rotsstranden. Mensen liggen ook serieus met alleen een handdoekje op de stenen. Of ze lagen gewoon met een handdoek op de stoep!!! Het leek mij niet heel erg comfortabel, maar iedereen deed het!

img_1548
Het strand bij Strunjan vonden wij het fijnst! Hier had je namelijk wel comfortabele ligbedjes! Het was ook heel relaxed. Jong en oud kwam er. Er hing een fijne sfeer!

img_197695fae3a7-4855-483d-8abf-82694bf2a263

Als je in Koper bent, ga dan zeker bij Na Stopničkah eten! Ik heb er helaas geen foto’s van gemaakt. Het is een vegetarisch tentje waar ze ook veel veganistische opties hebben. Het menu verschilt per dag. Je hebt echt het gevoel dat je bij iemand thuis eet. We kwamen aan het einde van de dag en kregen wat er nog was. Het was super gezond, lekker en vullend. We kregen ook soep mee omdat het anders weggegooid zou worden. De eigenaar was zo bijzonder vriendelijk!!! Het was ook heel erg betaalbaar. Echt een aanrader!!!!!

Tijd om weer naar huis te gaan

Aan alles komt een eind en het was tijd om Slovenië weer te verlaten. Ik vond Slovenië een heel bijzonder land. Zeker omdat het zo veelzijdig is. De natuur is waanzinnig mooi. De kust is ook relaxed. Het is een klein land, dus je zit geen uren in de auto als je ergens heen wilt. Het water was overal zo helder en blauw. Dit heb ik nog nergens anders gezien! Ik zou er niet in het hoogseizoen heengaan omdat het dan te druk is, maar als je de kans hebt; ga er zeker een keer heen!!!

De supermarkten verkopen veel veganistische items! Veganistische kaas, yoghurt, mayo, seitan en snacks. Noem het op en ze verkochten het. Dat maakte het wel extra makkelijk en plezierig. Ze verkochten veel producten van Veganz. Ze hadden zelfs een DM waar ze ook genoeg verkochten. Ik had van te voren geen idee of het makkelijk zou zijn om veganistisch te eten. Maar overal zat wel een restaurantje waar je veganistisch kon eten of waar er opties waren.

Het is ook altijd spannend om met iemand op vakantie te gaan. Je zit toch meer op elkaars lip dan normaal. Ik heb het met Timo super leuk gehad. Je weet nooit hoe het loopt, maar in ons geval heeft het onze vriendschap nog hechter gemaakt. Iets waar ik heel dankbaar voor ben!!!!

Bekijk vooral ook eens Timo zijn Instagram @sdhck !!!!

Ik hoop dat je van dit reisverslag van Slovenië genoten hebt! Als veganist is het prima te doen! Ben jij al eens in Slovenië geweest of staat het op de planning????

img_1630

Disclaimer; alle foto’s zijn door mij gemaakt en zijn mijn eigendom.