Feministische Netflix aanraders die je niet mag missen!

Het is weer herfst, perfect weer om een fijne boswandeling te maken. Als je dan helemaal verregend en verkleumd binnenkomt van de wandeling is het heerlijk om vervolgens lekker onder een dekentje kruipen. Knus op de bank zitten en Netflix kijken. Ik heb een aantal tips voor je! Dan hoef je niet met je gevoelloze vingers eindeloos te scrollen naar iets geschiktst om te kijken, terwijl je natte haar op je toetsenbord drupt en je eigenlijk niks meer ziet omdat je bril is beslagen. Fijn toch! Doe ik voor je 😉

Hannah Gadsby – Nanette

Netflix omschrijving; De Australische Hannah Gadsby geeft haar eigen draai aan stand-up en combineert punchlines met persoonlijke onthullingen over gender, seksualiteit en jeugdtrauma’s. 

Ik vond dit een van de krachtigste ”shows” die ik in tijden heb gezien. Het begint als een stand-up comedy show. Met hier en daar wel wat pijnlijke grappen. Ze is heel erg grappig. Maar het verandert eigenlijk al snel in een manifest. Ze brengt een heel belangrijke boodschap over. Een heel pijnlijke weliswaar. Hoe moeilijk het is als vrouw in Australië te leven, zeker als lesbienne zijnde. Over de nog steeds bestaande voordelen als je een witte man bent. Hoe mannen verheerlijkt worden terwijl ze eigenlijk opgesloten zouden moeten worden op basis van gedrag en uitspraken. Deze vrouw is super intelligent. Ze stelt de misstanden van onze maatschappij zo keihard, scherp en kloppend aan de kaak. En dat doet ze geweldig. Nogmaals, haar boodschap is zo verhelderend, verdrietig en krachtig. Ga het kijken.

Feminists – What were they thinking?

Netflix omschrijving; Deze film, met foto’s van vrouwen uit de jaren 70 tijdens een feministische bewustwording, gaat in op het leven van de vrouwen en hun continue drang naar verandering. 

Dit is een prachtige documentaire. Het beeldmateriaal is een lust voor het oog. Het is informerend en wederom pijnlijk. Het gaat over de jaren 70. Ondanks dat er veel ten goede is veranderd, is er ook eigenlijk zoveel hetzelfde gebleven. Strijden wij vrouwen nog steeds tegen dezelfde dingen als 45 jaar geleden. Heel confronterend om te zien. Natuurlijk hebben we het makkelijker dan 45 jaar geleden. Maar mannen en vrouwen zijn nog steeds niet gelijk. Er is nog steeds een loonkloof. Vrouwen worden niet gelijkwaardig behandeld. En die gelijkwaardigheid, is waar het feminisme over gaat. Niet over mannen haten, maar over gelijkwaardigheid. En het is iets wat blijvend in de aandacht moet staan. We zijn er nog niet.

Explained

Explained is een serie die diverse onderwerpen en problemen toelicht. De onderwerpen lopen uiteen van de watercrisis tot de geschiedenis van tatoeages. Het is sowieso een heel interessante en toegankelijke serie. De aflevering die ik wil toelichten is ”Why women are paid less”. Helaas heb ik hier geen aparte trailer voor kunnen vinden. 

Why women are paid less

Netflix omschrijving; Hillary Clinton en Anne-Marie Slaughter bespreken de normen die ten grondslag liggen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, waaronder de ‘’straf voor het moederschap’’.

Interessante (en frustrerende) aflevering over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ze laten zien in welke landen ze er hun best voor doen om dit gat te dichten. Het blijft natuurlijk ridicuul dat vrouwen minder betaald krijgen voor exact hetzelfde werk als wanneer een man het uitvoert.

 

Ik merk dat feminisme in Nederland een niet heel populair onderwerp is. Ik ken maar weinig vrouwen in mijn omgeving die zich feminist noemen. Als ik het wel eens aan vrouwen vraag, hoe zij over het feminisme denken, dan vegen ze het van tafel. Het is niet boeiend. We hebben het toch goed. Het is niet iets om je hoofd over te breken. Ik vind dat zo waanzinnig jammer. Ik begrijp niet waarom we niet allemaal willen streven naar gelijkheid. Want nogmaals, dat is de kern van feminisme. En ook in Nederland zijn mannen en vrouwen niet gelijk. Denk alleen maar aan de loonkloof of het verschil in zwangerschapsverlof. Ik hoop dat je de documentaires net zo interessant vindt als ik. 

Heb jij een van deze afleveringen al gezien?