Vegan cake-koekjes met glazuur!

Cake-koekjes! Dat is weer even andere koek he 😉 Feitelijk zijn het platte cakejes in de vorm van een koekje. Het beste van twee werelden dus! Benieuwd hoe je deze maakt? Lees dan snel verder.

Ik maak deze cake-koekjes al jaren en ik blijf ze lekker vinden. De citroen is een fijne tegenhanger van het zoete. Ja lieve mensen, dit zijn echte koekjes. Ze zijn zoet! Er zit suiker in, en veel ook. Het is geen appel 😉

Volg je me trouwens al op facebook (klik hier) en instagram (klik hier)???

Recept koekjes

1 cup Plantaardige ”melk” (Ik gebruikte Oatly Barista, ik had niks anders in huis. Maar soja ”melk” is ook goed. Ik zou wel een ”melk” met body gebruiken.)

2 teaspoons Citroensap

1/2 cup Olie (Bijvoorbeeld zonnebloemolie of koolzaadolie)

1 en  1/4 cup Rietsuiker

1/4 teaspoon Citroenrasp

2 en 1/2 cup Bloem

1/4 cup Maizena

1 en 1/4 teaspoon Bakpoeder

1/2 teaspoon Baking Soda

1/4 teaspoon Zout

Benodigdheden; Cups en teaspoons, twee mengkommen, een rasp, een zeef, een garde en een ijs-portioneerlepel (optioneel).

Bereiding koekjes

Verwarm de oven op 175 graden. Prepareer de bakplaat met bakpapier. Afhankelijk van hoe groot je oven is, zul je waarschijnlijk twee keer moeten bakken.

Voeg de ”melk” en de citroensap toe in een mengkom. Roer het goed en laat het een minuutje staan. Voeg vervolgens de olie, suiker en citroenrasp toe en roer totdat alles goed met elkaar vermengd is.

Pak er nu een andere mengkom bij. Liefst eentje die wat groter is. Zeef de bloem, maizena, bakpoeder, baking soda en zout. Meng alles wederom goed. Maak een kuil in het midden en giet het andere mengsel erin. Roer alles goed door elkaar. Let erop dat je alle bloem van de bodem wel meeneemt. Roer totdat alle klontjes verdwenen zijn en je een dik beslag hebt. Het is een goeie workout voor je armen, het gaat best zwaar namelijk.

Ik gebruikte een ijs/portioneerlepel om gelijke koekjes te krijgen. Je kunt ook een 1/4 cup gebruiken. Als je ze nog groter wil hebben dan deze, gebruik dan een 1/3 cup. Schep het beslag op de bakplaat. Laat meer dan genoeg ruimte tussen de koekjes, ze lopen erg namelijk. Je wil niet dat ze aan elkaar gaan plakken. Bak ze voor ongeveer 18 tot 20 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven en hoe groot de koekjes zijn. Je kunt na een kwartier een tandenstoker in een koekje steken om te kijken hoe lang ze nog moeten. Als het stokje er schoon uitkomt, dan zijn ze klaar!!!

Laat ze twee minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rek verplaatst om af te koelen.

Als alle koekjes afgekoeld zijn, dan kun je aan het glazuur beginnen.

Recept glazuur

2 en 1/2 cup Poedersuiker

Een scheut gekookt water. Voeg beetje voor beetje toe, zo kun je zelf kijken hoe dun of hoe dik je het glazuur wilt hebben. Als je teveel toevoegt wordt het te dun en dan moet je weer meer suiker toevoegen.

2 Tablespoons citroensap

Bereiding glazuur

Zeef de poedersuiker. Geen fijne klus, dat geef ik eerlijk toe, het gaat stuiven dus doe het voorzichtig 😉 Anders plakt straks je hele keuken….
Voeg het water en het citroensap toe en meng totdat je een redelijk dik, maar toch ”lopend” glazuur hebt.

Verwijder eventuele kruimels van de koekjes. Het glazuur gaat op de platte kant van de koekjes, de onderkant is bol. Glazuur elk koekje met een dekkende laag suiker.

Laat de koekjes vervolgens weer uitharden op de rekjes.
Klaar!

 

Je kunt deze cake-koekjes met glazuur niet heel lang bewaren. Als je ze toch wilt bewaren, stop ze dan in een bakje dat goed af te sluiten is. 

Veel bakplezier!!!