Tot je me haalt

Tot je me haalt 

Een vrouw met kort rood haar komt net iets te dicht naast me zitten. Stap ik uit of blijf ik zitten? Verscheurd op het traject tussen Purmerend en Zaandam. Alles wat ik ooit was in een klap laten verdwijnen? De liefde die ooit door mijn aderen stroomde hapert. Aderverkalking door de mislukking. Vernauwing door het verdriet. Maar doet het er toe? De wereld draait toch wel door. Matthijs van Nieuwkerk wordt daar vast heel gelukkig van.

Onze relatie is turbulent. Beetje bij beetje breek je mijn hoop af. Alsof je verwacht dat mijn bron van lust onuitputbaar is. Ik kan je dat ook niet kwalijk nemen, ik geef je zelf het idee dat ik van je houd. Keer op keer geef ik me weer vol overgave aan je. Kiezen. Zo werkt het toch in de liefde? Ik laat ons baden in de illusie van het vertrouwen. Je bent er immers elke dag weer voor me. Ik hoef er niet eens aan te twijfelen.

Hoe doen anderen dat toch? Die lijken zo’n harmonie gevonden te hebben waarbij synchroonzwemmen verbleekt. Misschien ben ik te gevoelig. Brokkelt er elke keer een stukje af als ik niet voldoe aan de norm. De onzinnige norm die gebaseerd is op angst. Valse veiligheid zodat je niet opvalt of afwijkt. Heb ik de memo gemist waarin die regels uitgelegd worden? Ik weet dat je memo’s stuurt. Vrouwen van boven de 45 krijgen er allemaal een om massaal hun haar af te knippen en het te verven in een kekke kleur. 

Je verwart me zo dat ik je liever kwijt ben. Hoe onuitputbaar moet die bron in hemelsnaam zijn? Tegenwoordig moet je zoveel liefde voor je voelen dat je genoeg reserves hebt voor de gehele bevolking van een middelgroot land.
Stap ik uit of blijf ik zitten? Ga ik een treinoponthoud worden? Een kort nieuwsbericht waarin vermeld wordt dat een persoon in botsing is gekomen met een trein? Niet eens nieuwswaardig voor van Nieuwkerk. 

Ik wil je zo graag loslaten maar ik kan het niet. Wat nu als ik op mijn 45e wel de memo krijg? Mijn haar afknip en het verf in een fel paarse kleur. Wat nu als de desbetreffende dames allemaal lid zijn van een geheim genootschap? Elke maandagmiddag een bijeenkomst waarin ze rituelen uitvoeren en hand in hand liederen zingen. Nee, haal me dan maar op als ik oud en versleten ben. Ondanks dat je me zo’n pijn doet. Ik durf het risico niet te nemen.