Wil je even aan mijn kieuw voelen?

Wil je even aan mijn kieuw voelen? 

Ik heb een bult in mijn nek vertelde Roderick me uit het niets. Ik noem hem voor het gemak maar even zo, ik heb namelijk geen idee meer wat zijn naam was. Lichtelijk verward en geschokt was ik van dit nieuws. Kan best ernstig zijn namelijk, ronde uitstulpingen waar ze niet horen te zitten. Lijkt me dan, ik ben geen dokter uiteraard. Al heb ik wel alle afleveringen van de doktersserie Grey’s Anatomy gezien. Tussen alle persoonlijke drama’s door pik je toch wat op over diagnostisering. 

Ik ontmoette hem in de technoclub Shelter. De club doet zijn naam eer aan. Het is voornamelijk een toevluchtsoord voor handtastelijke mannelijke toeristen met een gemiddelde lengte van 1 meter 50. De toiletten bij Shelter zijn unisex. Lekker vooruitstrevend. Ik waste mijn handen en Roderick was zo behulpzaam om de kraan voor mij open te houden. Onnodig, dat wel. We raakten aan de praat over de grijpgrage handjes van de toeristen. Gewoon aangeven bij de beveiliging zei Roderick, dit deden zijn vriendinnen namelijk ook. 

Hij vroeg me of ik aan de desbetreffende bult in zijn nek wilde voelen. Er kwam wel een substantie uit, maar deze was geheel kleurloos, geurloos en plakte ook niet. Nu had ik net schone handen dus bedankte ik hem vriendelijk. Maar Roderick zei ik; vertel me er vooral meer over. In gedachten deed ik mijn doktersjas aan en hing ik de stethoscoop om mijn nek. Volgens Roderick hebben we als we in de baarmoeder zitten allemaal kieuwen. En bij sommige mensen groeit er zo’n kieuw na de geboorte niet dicht. Dit was bij hem het geval. Een vriendin van Roderick liep langs en riep vol irritatie; ‘’Ben je nu weer dat verhaal aan het vertellen?’’. Je kon haar ogen nog net niet zien rollen. Al kan dat in een club als Shelter meerdere oorzaken hebben dan alleen irritatie. 

Roderick rondde na de opmerking van zijn vriendin ons gesprek af en beiden gingen we weer ons eigen weg. Op weg naar huis bedacht ik me dat ik nog nooit zo blij geweest was nuchter op een feest te hebben gestaan. Ik heb al trauma’s genoeg. Aan een kieuw van een volwassen man voelen wilde ik liever niet aan dat lijstje toevoegen. Eenmaal thuis heb ik snel gegoogeld of Roderick uit zijn kieuw, uh nek, aan het kletsen was. Misschien was het slechts een poging om me aan een van zijn bulten te laten voelen. Grey’s Anatomy leert je namelijk niet alles. Google bevestigde zijn verhaal. Best een medisch wonder. Had ik dan toch moeten voelen?