Eleanor Oliphant is completely fine

Soms blijft een verhaal je bij. Weken na het lezen nog speelt het verhaal zich nog steeds af in je hoofd. Dit is zo’n boek. Het is bijzonder. Ik had dit boek al een tijdje op mijn lijstje staan en laatst op Schiphol besloot ik het te kopen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad!
Eleanor Oliphant is completely fine – Gail Honeyman

Eleanor Oliphant is het debuut van Honeyman waar ze meteen diverse prijzen voor won. Ze groeide op in Stirling (centraal Schotland), en studeerde Frans aan de universiteit van Glasgow. Honeyman kwam op het idee van het boek na het lezen van een krantenartikel over eenzaamheid. Ze was vooral geraakt door een interview met een vrouw die rond de twintig was. Zij sprak niemand meer na het verlaten van haar werk. We verwachten vaak dat eenzaamheid alleen iets is dat je overkomt als je oud bent, maar niets is minder waar. Het boek wordt momenteel verkocht in ruim 30 landen en de filmrechten waren meteen gekocht door Reese Witherspoon.

Engelse flaptekst

Eleanor Oliphant leads a simple life. She wears the same clothes to work every day, eats the same meal deal for lunch every day and buys the same two bottles of vodka to drink every weekend. Eleanor Oliphant is happy. Nothing is missing from her carefully timetabled life. Except, sometimes, everything. One simple act of kindness is about to shatter the walls Eleanor has built around herself. Now she must learn how to navigate the world that everyone else seems to take for granted – while searching for the courage to face the dark corners she’s avoided all her life. Change can be good. Change can be bad. But surely any change is better than… fine?https://www.harpercollins.co.uk/9780008283216/

Nederlandse flaptekst

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn. Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.
https://www.uitgeverijcargo.nl/boek/eleanor-oliphant/

Ik vind het altijd zo interessant om te zien hoe de flapteksten verschillen. Ik heb altijd het idee dat de Nederlandse flapteksten en wellicht dan ook de vertaling het verhaal simplificeren en soms afdoen aan alle nuances die wel worden gevangen in de oorspronkelijke taal. De Nederlandse flaptekst haalt het mysterie van het verhaal ook bijna meteen weg. Jammer vind ik dat. Ik zou je dan ook altijd aanraden, mits mogelijk uiteraard, om het boek in het Engels te lezen.

Mijn ervaring met het boek ”Eleanor Oliphant is completely fine”

Dit is een boek dat je in een ruk uitleest. Het is zo’n origineel verhaal en gewoon steengoed geschreven. Alles klopt aan het verhaal en zelfs het einde stelt niet teleur. Het is aangrijpend en zet je aan het denken. Hoeveel mensen zijn er in je omgeving eenzaam waaraan je het misschien in eerste instantie niet aan merkt? Het verhaal zit weken na het lezen nog in mijn hoofd. Honeyman heeft eenzaamheid zo mooi en pijnlijk weten te vangen. Het is een prachtig verhaal over overleven, vriendschap en hoop.

Overige bronnen
https://en.wikipedia.org/wiki/Gail_Honeyman
https://www.theguardian.com/books/2018/jan/12/gail-honeyman-didnt-want-eleanor-oliphant-portrayed-as-victim