Toffe musea in Berlijn deel 1

In Berlijn zijn er wel 175 musea! Maar naar welke ga je dan allemaal? Dat is best lastig kiezen als je maar een paar dagen in de stad bent. Ik bezocht er een aantal en zet de leukste voor je op een rijtje!

Berliner Unterwelten

Dit is geen standaard museum zoals de naam wellicht al suggereert. Berliner Unterwelten geeft rondleidingen in de ondergrondse wereld van Berlijn. Er zijn namelijk nog heel wat bunkers en gangen uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven. Bij het metrostation Gesundbrunnen zit een ingang naar een perfect bewaarde bunker. Deze werd onder andere gebruikt als schuilkelder voor de inwoners van Berlijn. De tour was ontzettend interessant en wordt ook nog eens in het Nederlands gegeven. Zo zit er bijvoorbeeld glow in the dark verf op de muren wat nog steeds werkt. Je mocht het niet aanraken omdat je er nog steeds ziek van kunt worden. Ik had nooit verwacht dat er zo’n gecompliceerd tunnelstelsel onder de metro zat. Het is er pikkedonker en boven je hoor je het gebulder van de razende metro. Echt een onwijs toffe ervaring. Ik heb de ”Donkere Werelden” tour gedaan maar er zijn er nog een aantal. Als ik de volgende keer in Berlijn ben ga ik deze zeker doen.


Deutsches Historisches Museum

Dit museum is zo overweldigend groot! Je kunt hier makkelijk een heel dagdeel ronddwalen en dan nog niet alles gezien hebben. Het museum is verdeeld over twee gebouwen, een voor de vaste collectie en een voor de tentoonstellingen. Uiteraard stond ik weer in het verkeerde gebouw, ik vond het erg verwarrend. Ik kwam namelijk voor de vaste collectie maar heb dus ook meteen de twee exposities gezien. Die vond ik overigens niet echt bijzonder. De vaste collectie is wel heel erg indrukwekkend. Het is zo ingericht dat je bijna een reis maakt vanaf de middeleeuwen tot aan de val van de muur. Een absolute aanrader als je meer wil leren over de Duitse geschiedenis.


Alltag in der DDR
Museum in der Kulturbrauerei

De Kulturbrauerei is een heel groot terrein waar je allerlei clubs, bioscopen en winkels vindt. Vroeger was het een bierbrouwerij en het is nu omgetoverd tot cultureel centrum. Hier vind je ook het museum met een permanente expositie over het alledaagse leven in de DDR. De toegang is overigens gratis. Ik vond het een erg leuk opgezette tentoonstelling. Er zijn veel ”stijlkamers” ingericht zodat je een heel goed beeld krijgt van het leven destijds. Vooral de tenten die op de Trabant bevestigd konden worden waren fantastisch om te zien. Dat is nog eens k(r)amperen!


Dit was deel 1 van musea in Berlijn. Ik hoop dat je het interessant om te lezen vond en de tips meeneemt bij een bezoek aan Berlijn. Binnenkort kun je nog twee andere musea tips verwachten!

Ben jij al eens in een van deze musea geweest?