Vegan monchoutaart

Monchoutaart, de klassieker op de Hollandse verjaardag! Ik had nooit gedacht dat ik deze taart nog een keer zou eten. Vroeger was het een van mijn favorieten, mits alle kersen er met grote precisie waren afgeschoven. De veganistische variant is minstens net zo lekker!

Dit recept voor de vegan monchoutaart circuleerde al geruimere tijd rond op Facebook. Ik was super benieuwd of het lekker zou zijn, je moet immers de bastogne en monchou vervangen. Maar de veganistische variant is hemels! Dit recept heb ik dan ook niet zelf bedacht. Helaas weet ik niet van wie dit origineel is. Ik heb wel het recept hier en daar aangepast. Ik hoop dat jullie de taart net zo lekker vinden als ik!

Recept
Ingrediënten
– 200 gram Lotus koekjes
– 100 gram gesmolten margarine (geen smeerboter)

– 1 pakje Alpro Cuisine Soya (let op dat het slagroom is om op te kloppen en geen soja kookroom)
– 2 pakjes (400 gram) violife creamcheese
– 1 zakje Klop Fix van dr. Oetker
– 1 zakje vanille suiker
– 120 gram fijne kristalsuiker
– 1 blik kersen taart&vlaaifruit van Hak

Bereidingswijze
– Maal de koekjes in een keukenmachine (of met de hand uiteraard) fijn en smelt ondertussen de boter in een pannetje. Er mogen geen stukjes koek meer zijn, je moet het echt fijn malen.
– Meng de boter en de koekjes in het pannetje.
– Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en doe het mengsel in de vorm. Met een lepel kun je de koek bodem het beste gelijkmatig verspreiden.
– Zet de springvorm in de koelkast. De koekbodem moet nu hard worden.
– Klop de slagroom op en voeg de Klop Fix en vanille suiker beetje bij beetje toe. Als de slagroom stevig is (pieken blijven staan) dan zet je deze kom even apart.
– Klop de roomkaas op met de suiker tot het goed gemengd is.
– Vouw de slagroom door de roomkaas heen totdat het een glad en egaal mengsel is. Even stevig doorroeren is prima, maar niet te lang. Let wel goed op dat de roomkaas niet klontert en je het wel glad mengt. Omdat je verhoudingsgewijs meer kaas dan slagroom hebt, is dit wel even iets om op te letten.
– Nu haal je de springvorm uit de koelkast en verdeel je het mengsel over de taartbodem.
– Zet de taart een nachtje in de koelkast om op te stijven.
– Als de taart stevig is kun je het taartfruit over het roomkaasmengsel verdelen.
– Serveer de taart direct.

De taart is klaar! Bewaar (als dat lukt) de vegan monchoutaart taart in de koelkast. Deze blijft zeker twee dagen goed.

*Voorheen maakte ik de taart altijd met één pakje slagroom en één pakje kaas. Ik vond dat qua smaak erg lekker, de taart werd dan helaas vaak net niet stevig genoeg om te snijden. Met de verhoudingen kun je uiteraard zelf ook experimenteren.