Toffe musea in Berlijn deel 2

In deel 1 zette ik al drie musea voor je op een rijtje die je niet mag missen als je in Berlijn bent. Hier is dan eindelijk het tweede deel van het artikel. Lees snel verder om te zien om welke musea het dit keer gaat!

Stasi Museum

De Stasi was de Oost-Duitse veiligheidsdienst, ze opereerde tussen 1950 en 1989. Het was de meest effectieve geheime dienst ter wereld. De Stasi bespioneerde mensen om geheime informatie te bemachtigen en de ‘volksvijanden’ van de staat te ontmaskeren. Kritiek op het communistische systeem mocht je niet hebben. Overal kon je afgeluisterd of gefotografeerd worden. Men wist niet meer wie te vertrouwen en wie niet.

Ik vond het museum erg indrukwekkend. Het laat je niet snel meer los. Het is een enorm gebouw en alles is nog in dezelfde staat als vroeger. Het was bizar om te zien hoe creatief ze waren met het spioneren. Mensen werden verkleed als boswachter om zo ongemerkt te kunnen afluisteren.
De Netflix serie “Weissensee” is een absolute aanrader als je meer wilt leren over de Stasi. Het museum komt dan ook veelvuldig terug in de serie.


Museum für Naturkunde

Het natuurkunde museum heeft met 60 miljoen voorwerpen een van de grootste collecties ter wereld. Dit museum is erg aangenaam om even doorheen te lopen. Er hangt een ouderwetst fijne ”museumsfeer”. Ik denk dat het vooral met kinderen erg leuk zal zijn. Je hebt er een aantal imposante skeletten van dinosauriërs, enorm veel bijzondere opgezette dieren en een onwijs uitgebreide mineralen collectie. De grootste dinosauriër die er staat is wel 23 meter lang en twaalf meter hoog. Ook Tristan de T-Rex is met zijn leeftijd van meer dan 66 miljoen jaar erg indrukwekkend. Het museum is geen absolute must. Neemt niet weg dat ik het alsnog erg leuk vond! Maar als je de tijd hebt en je bent in de buurt, dan is het een fijne plek om de drukte uit de stad even achter je te laten en door het museum te dwalen!


Dit was deel 2 van toffe musea in Berlijn! Ik hoop dat je het leuk om te lezen vond en je geïnspireerd bent voor je volgende bezoek aan de mooiste stad in Europa!