Vegan sneeuwbal koekjes

Vorige week sneeuwde het eindelijk hier. Helaas veranderde mijn wijk niet in een winterwonderland. De sneeuw was maar net dik genoeg om zachtjes onder je schoenen te knisperen. Jammer genoeg was het de volgende dag alweer verdwenen. Maar, het heeft gesneeuwd en het was super fijn om de koude vlokjes even tegen mijn gezicht aan te voelen. Om nog wat langer van de sneeuw te kunnen genieten maakte ik sneeuwbal koekjes!

Deze koekjes lijken net sneeuwballen vind je niet? In het Duits heten deze vegan sneeuwbal koekjes dan ook Schneebälle. Alleen zijn deze wat smaakvoller om op te eten. De koekjes worden gemaakt met walnoten, dit geeft ze een brosse textuur en heerlijke smaak. Het recept is ook nog eens eenvoudig en snel. Voor je het weet ben je een heerlijk koekje aan het eten!

Recept
Ingrediënten
– 110 gram meel
– 100 gram vegan harde boter (flora)
– 1 theelepel vanille-extract
– 100 gram walnoten
– 50 gram poedersuiker + meer om de koekjes later mee te bestrooien
– flinke snuf zout

Bereidingswijze
– Pak een mengkom en zeef de bloem. Voeg het zout toe.
– Doe 50 gram van de walnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg toe aan het meel.
– De overige 50 gram van de walnoten hak je fijn. Als je ze voorzichtig pulseert in de keukenmachine gaat dit ook prima. Voeg dit ook toe in de mengkom.
– Sla nu de koude boter licht schuimig op. Voeg vervolgens de poedersuiker en het vanille-extract toe en mix nog 1 a 2 minuten.
– Voeg nu het droge mengsel toe en meng op lage stand totdat het een samenhangend deeg is. Het is een plakkerig deeg, dus geen zorgen.
– Neem een eetlepel maatlepel, dit is het makkelijkst, en schep je maatlepel vol met deeg en rol er met je handen een balletje van. Dit hoeft niet heel precies en doe het zachtjes.
– Ga hiermee door totdat je deeg op is. Je haalt er ongeveer 15 koekjes mee uit.
– Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 160 graden. De koekjes worden niet heel bruin.
Uiteraard is elke oven anders en kan de baktijd enigszins afwijken. Hou dit zelf goed in de gaten.
– Als ze uit de oven zijn laat je ze heel kort afkoelen en verplaatst je de koekjes naar een rekje. Hierna bestrooi je ze met poedersuiker. Als je dit te snel doet dan smelt de suiker, doe je dit te laat dan plakt het niet meer. Je kunt ze hierna nog een keer bestrooien, ze moeten een dikke laag poedersuiker krijgen, zo lijken het net echte sneeuwballen.

De koekjes kun je prima een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel. Natuurlijk alleen als ze het zo lang overleven want ze zijn te lekker om te bewaren. Veel bakplezier.