Vegan focaccia met olijven

Aangezien brood bakken dé lockdown activiteit is, kon ik niet anders dan me er ook eens aan wagen. Voor alles is een eerste keer, en die houd ik in dit geval liever even wat eenvoudig. Dit brood kost je wat tijd, maar het is echt heel eenvoudig en vooral leuk om te maken!

Werken met gist is helemaal niet zo spannend. Ik heb tijdenlang recepten vermeden waar gist in zat omdat het me ingewikkeld leek. Niets is minder waar. Het is ook nog eens super leuk om je deeg te zien ”groeien”. Het neemt wel wat tijd in beslag in verband met het rijzen, maar dat maakt het ook een enorm ontspannende bezigheid. Qua toppings kun je met dit brood ook alle kanten op, kies vooral olijven die jij lekker vindt. De vegan kaas geeft de focaccia extra pit en maakt het super smaakvol!

Recept
Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 7 gram gedroogde gist
 • 1 el suiker
 • 30 ml olijfolie + extra voor op brood
 • 340 ml lauwwarm water
 • 200 gram olijven
 • Violife parmezaanse kaas
 • Gedroogde Provençaalse kruiden
 • Grof zeezout (bv uit een molen)
 • Diepe bakplaat van 25 x 35 centimeter

Bereidingswijze

 • Voeg de bloem, zout, gist, suiker, olijfolie en water in de mengkom van een bij voorkeur staande mixer. Meng alles door elkaar en laat de mixer op een medium snelheid voor zo’n 10 tot 15 minuten draaien. Het blijft plakkerig, dit hoort zo. Het deeg moet vooral rond de deeghaak zitten en het moet makkelijk eraf te halen zijn.
 • Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg hierin. Dek de kom af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
 • Als het deeg op zijn minst is verdubbeld in grote, vet dan je bakplaat/vorm in met olijfolie.
 • Stort het deeg voorzichtig in de vorm en rek het deeg voorzichtig uit tot je hele bakplaat bedekt is. Als het goed gegaan is, dan rekt het deeg heel eenvoudig mee. Zo behoudt je de luchtigheid die ontstaan is tijdens het rijzen. Mocht het nu niet makkelijk gaan, wacht dan 5 minuten en probeer het opnieuw.
 • Bestrijk het deeg met olijfolie. Strooi er flink wat zout en Italiaanse kruiden overheen. Verdeel vervolgens de olijven en druk ze stevig in het deeg. Als laatste rasp je met een fijne rasp flink wat vegan parmezaan over het brood heen.
 • Bedek het brood met folie en laat het nog 1 uur rijzen.
 • Na het uur rijzen druk je het brood op verschillende plekken met je vingers in.
 • Verwarm de oven op 200 graden en bak voor 20 – 25 minuten. Het brood moet goudbruin van kleur zijn.
 • Laat afkoelen op een rooster, als je zo lang kunt wachten tenminste!

Ik hoop dat je er net zo van hebt genoten als ik om deze focaccia met olijven te bakken. Het beste gedeelte is natuurlijk het opeten. De focaccia is vers uiteraard het allerlekkerst, maar je kunt het brood ook ongeveer 3 dagen in een luchtdichte bak bewaren.


Geïnspireerd op een recept van rutgerbakt.nl