Vegan bananenbrood 2.0

Er staat al een recept voor bananenbrood op mijn blog. Maar zoals je jezelf af en toe weer opnieuw moet uitvinden en vernieuwen, heb ik dat ook met het recept gedaan. Deze versie is gewoon nog nét even lekkerder. Dit bananenbrood is kruidig, vol van smaak en heeft een onwijs goede textuur. Je huis vult zich ook nog eens met een heerlijke geur waar geen kaars tegenop kan!

Om bananenbrood te kunnen maken moet je altijd even geduld hebben. De bananen die je nodig hebt moeten namelijk super rijp zijn. Wanneer ze onder de bruine stipjes zitten, zijn ze perfect om er een heerlijke cake van te maken. Ik begrijp eigenlijk ook niet heel goed waarom het een ”brood” heet, het is toch echt meer een bananencake. Hoe dan ook, het is een goed idee om de volgende keer bij het boodschappen doen wat extra bananen mee te nemen!

In het recept maak ik gebruik van zowel cups als grammen. Ik snap dat dit niet ideaal is en een beetje verwarrend. Geeft maar aan wat een chaotische bakker ik ben! Ik zal er de volgende keer op letten, beloof het! De donkere basterdsuiker is echt essentieel in dit recept, dus ik zou het niet vervangen voor een andere soort.

Recept
Ingrediënten

 • 2 cups meel
 • 1 cup donkere basterdsuiker
 • 350 gram banaan
 • 1 cup grof gehakte walnoten
 • 1/3 cup zonnebloemolie
 • 1/3 cup plantaardige melk (soja of haver)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel gember
 • 1 theelepel kardemom
 • snuf zout

Bereidingswijze

 • Zeef de bloem, het bakpoeder, de bakingsoda en de specerijen.
  Voeg het zout en de suiker toe. *De basterdsuiker moet je goed aanduwen tot de cup helemaal vol is. Maar anders kun je ook 180 gram suiker afwegen. Als je niet van zoet houdt, kun je er uiteraard minder suiker aan toevoegen.
 • Meng het met een (pol)lepel.
 • Prak de bananen fijn en voeg de melk en olie toe. Meng het kort.
 • Voeg het bananenmengsel toe aan het droge mengsel. Roer met een (pol)lepel tot het een mooi en glad deeg is. Gemengd is gemengd, dit hoeft niet heel lang. Voeg vervolgens de walnoten toe en meng kort door.
 • Stort het mengsel in een ingevette cakevorm van 25 cm en bak 55 minuten op 180 graden. Of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
 • Laat de cake kort afkoelen in de vorm om hem vervolgens op een rooster te laten afkoelen.
  Tip; knip een vel bakpapier in de zelfde lengte als je bakblik en leg het in het ingevette blik. Zo kun je het bananenbrood er eenvoudig uittillen als het klaar is.

Ik hoop dat je het vegan bananenbrood net zo lekker vindt als ik!
Veel bakplezier!