Our women on the ground

Er zijn boeken die je echt gelezen moet hebben. Ik weet dat ik dat vaker zeg, maar dit is er wederom een van. Het is met geen ander boek te vergelijken en een ware aanvulling op je collectie. Het boek is juist nu actueler dan ooit en het geeft je inkijk in een complexe wereld. Het verbreed je horizon vanaf je veilige bank.
Our women on the ground – Zahra Hankir

Zahra Hankir is een Libanese journaliste die haar tijd verdeeld tussen het Verenigd Koninkrijk en Libanon. Ze schrijft over politiek, cultuur en de maatschappij in het Midden-Oosten. Ze werkt onder andere voor de BBC, Vice en Al Jazeera. Hankir bundelt in dit first-of-its-kind boek 19 essays van vrouwelijke journalisten in de Arabische wereld. Het beschrijft hun verhalen over hoe het is om te moeten schrijven over je thuisland dat steeds verandert. Vaak met risico voor eigen leven.

Engelse flaptekst

A growing number of intrepid Arab and Middle Eastern sahafiyat—female journalists—are working tirelessly to shape nuanced narratives about their changing homelands, often risking their lives on the front lines of war. From sexual harassment on the streets of Cairo to the difficulty of traveling without a male relative in Yemen, their challenges are unique—as are their advantages, such as being able to speak candidly with other women at a Syrian medical clinic or with men on Whatsapp who will go on to become ISIS fighters, rebels, or pro-regime soldiers. 

In Our Women on the Ground, nineteen of these women tell us, in their own words, about what it’s like to report on conflicts that (quite literally) hit close to home. Their daring and heartfelt stories, told here for the first time, shatter stereotypes about the region’s women and provide an urgently needed perspective on a part of the world that is frequently misunderstood. With a foreword by CNN chief international correspondent Christiane Amanpour. 

Mijn ervaring met het boek ”Our women on the ground”

Wat een fantastisch boek is dit. Of beter gezegd essay collectie. Ik hou ontzettend van dit soort boeken die je inzicht geven in werelden waar je feitelijk weinig weet van hebt. Het vrouwelijke perspectief maakt dit boek ook zo bijzonder. Het is onwijs interessant om te lezen. Sommige essays zijn hartverscheurend, dat wel. Ik kan je niet beloven dat je zo nu en dan geen traantje zult laten. Het is pijnlijk om te lezen hoe zwaar de mensen het daar hebben.
Door dit boek te lezen besef je je ook weer hoeveel geluk we hier hebben dat we in vrijheid kunnen leven. Dat we veilig over straat kunnen gaan en niet begeleid hoeven te worden door een mannelijk familielid. Dat we als vrouwen elk beroep kunnen kiezen wat we willen. Je problemen worden ineens heel triviaal na het lezen van de essays. Het is een boek dat alles in perspectief zet.

Helaas is het boek vooralsnog alleen in het Engels te lezen.

Bronnen;
https://en.wikipedia.org/wiki/Zahra_Hankir
https://www.penguinrandomhouse.com/books/575303/our-women-on-the-ground-by-edited-by-zahra-hankir-foreword-by-christiane-amanpour/