Vegan chunky gingerbread koeken

60 gram aan overheerlijke kruiden, koek, chocoladen en walnoten! Heb ik je al overtuigd? Ik hoop het wel, want deze chunky koeken zijn uiterst geschikt om te eten op een frisse dag. De verwarmende kruiden doen je even wegdromen naar een houten cabin in het bos. Met een beetje fantasie uiteraard. Anyway, lang verhaal kort… Zet een lekker kopje thee en geniet!


Deze vegan chunky gingerbread koeken zijn zoals al mijn recepten, eenvoudig te maken. Het leven is al ingewikkeld genoeg, dus niemand zit te wachten op super gecompliceerde ingrediënten en instructies. Tenminste, ik in ieder geval niet. Een beetje werk vind ik nooit zo erg, maar het bakken moet vooral leuk blijven!

Deze koeken zijn zo ongelofelijk lekker. Omdat je ze in de koelkast zet voordat je ze bakt, behouden ze hun vorm goed. Hierdoor zijn het echt chunky koeken waarbij de stukken chocolade en walnoten nog steeds goed te proeven zijn. Ik hoop dat je plezier zult hebben met het bakken en vooral het opeten natuurlijk!


Recept
Ingrediënten

  • 280 gram bloem
  • 175 gram donkere basterdsuiker
  • 1 + 1/2 theelepel gember
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel vanille
  • 1 theelepel eivervanger + 2 eetlepels water (*)
  • 1 + 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 gram ongezouten boter (flora)
  • 150 gram grof gehakte walnoten
  • 150 gram grof gehakte pure chocolade (**)
  • * Ik gebruik de egg replacer van Organ. Je zou dit eventueel ook weg kunnen laten. Het zorgt wel voor wat extra binding, maar ik geloof niet dat dit het grote verschil maakt.
  • ** Het beste is om een dikke reep chocolade te nemen. Een pure chocolade reep wil nog wel eens heel dun zijn, maar dan krijg je minder chunky stukken chocolade.

Bereidingswijze

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Klop de boter met de suiker op totdat het romig is.
    Voeg vervolgens de egg replacer toe.
  • Hak de pure chocolade in grote stukken. Dit mogen echt chunky stukken zijn, zo verdwijnen ze niet in het deeg. Hetzelfde geldt voor de walnoten.
  • Zeef de droge ingrediënten en voeg ze toe aan de boter met suiker. Mix totdat het een deeg is.
    Voeg vervolgens de gehakte chocolade en walnoten toe en kneed opnieuw.
  • Weeg 60 gram deeg af en rol het in een balletje. Doe dit tot het deeg op is.
  • Koel de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze gaat bakken.
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Hoewel de koekjes amper ”lopen”, laat toch wat ruimte ertussen over op het bakblik.
    Bak de koekjes voor 9 minuten. Laat ze daarna even uit de oven afkoelen op het bakblik voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen. De koekjes zijn namelijk erg zacht als ze uit de oven komen.
  • Klaar!!!

Je kunt de koeken een paar dagen bewaren in een luchtdichte container. Ook kun je ze ongeveer een maand lang invriezen.
Als je een dag later weer wilt genieten van een warme gingerbread koek, dan kun je deze héél kort oppiepen in de magnetron. Ik hoop dat je de koeken net zo lekker zult vinden als ik. Laat je het me weten als je ze hebt geprobeerd?

Klik hier voor meer recepten.