Invisible Women – Exposing Data Bias in a World Designed for Men

This is a man’s world, this is a man’s world… James Brown zong het al en iedereen kent deze zin uit zijn of haar hoofd. Helaas klopt het nog steeds wat de beste man destijds zong. In dit boek van Criado Perez wordt dit ook pijnlijk duidelijk. Ik hoop vooral dat de mannelijke helft die op deze aardkloot rondloopt dit boek gaat lezen. Onze ogen zijn namelijk wel geopend.
Invisible women – Caroline Criado Perez

Caroline Criado Perez is een Britse feministische schrijfster, journaliste en activiste. Haar eerste nationale campagne, the Women’s Room project richtte zich op een toename van de aanwezigheid van vrouwelijke experts in de media. Verder zorgde ze ervoor dat de enige vrouw (behalve The Queen) op bankbriefjes niet verwijderd werd. Jane Austen kwam op een briefje van 10 pond te staan. Deze campagne zorgde voor enorm veel haat naar haar op Twitter, wat vervolgens resulteerde in een belofte van Twitter om beter om te gaan met klachten. Haar laatste campagne zorgde ervoor dat er een sculptuur van een vrouw geplaatst werd in Parliament Square. Het beeld van Millicent Fawcett werd onthuld in April 2018. Haar boek Invisible Women – Exposing Data Bias in a World Designed for Men werd een Sunday Times bestseller.

Engelse flaptekst

Imagine a world where…

· Your phone is too big for your hand
· Your doctor prescribes a drug that is wrong for your body
· In a car accident you are 47% more likely to be injured.

If any of that sounds familiar, chances are you’re a woman.

Data is fundamental to the modern world. From economic development to health care to education and public policy, we rely on numbers to allocate resources and make crucial decisions. But because so much data fails to take into account gender, because it treats men as the default and women as atypical, bias and discrimination are baked into our systems. And women pay tremendous costs for this insidious bias, in time, in money, and often with their lives.
Celebrated feminist advocate Caroline Criado Perez investigates this shocking root cause of gender inequality in the award-winning, #1 international bestseller Invisible Women. Examining the home, the workplace, the public square, the doctor’s office, and more, Criado Perez unearths a dangerous pattern in data and its consequences on women’s lives. Product designers use a “one-size-fits-all” approach to everything from pianos to cell phones to voice recognition software, when in fact this approach is designed to fit men. Cities prioritize men’s needs when designing public transportation, roads, and even snow removal, neglecting to consider women’s safety or unique responsibilities and travel patterns. And in medical research, women have largely been excluded from studies and textbooks, leaving them chronically misunderstood, mistreated, and misdiagnosed.
Built on hundreds of studies in the United States, in the United Kingdom, and around the world, and written with energy, wit, and sparkling intelligence, this is a groundbreaking, highly readable exposé that will change the way you look at the world.

Mijn ervaring met het boek Invisible Women

Dit boek roept zo ontzettend veel emoties op. Tijdens het lezen ga je van woedend, naar totale verbijstering en naar je hopeloos voelen. Ik wist wel dat de wereld (lees mannen) ”ons” niet op de eerste plek zette, maar dat we zo stelselmatig vergeten worden vind ik echt te bizar voor woorden. Op werkelijk alle gebieden in het leven worden we niet meegerekend als er een man in het (bijvoorbeeld) onderzoeksteam zit. Er zijn talloze medicijnen die niet goed of helemaal niet voor ons werken omdat we niet worden meegenomen in het onderzoek. Ik kan er werkelijk met mijn pet niet bij dat mannen consequent vrouwen vergeten. Ze hebben toch allemaal wel een moeder, zus, tante, nichtje of dochter waardoor ze eraan herinnert zouden moeten worden om ook voor ons te moeten ”zorgen”. Ondanks alle frustratie die het oproept is het ook een waanzinnig interessant boek om te lezen. Al helemaal om ervoor te zorgen dat je een veiliger leven leidt waarin jij er alert op kunt zijn mee te tellen. Ik hoop vooral dat dit boek ook door mannen gelezen gaat worden, dus geef het boek vooral door aan elke man die je kent!

Helaas is het boek vooralsnog in het Engels te lezen.

Vind je het wel interessant maar voel je niet de behoefte het hele boek te lezen? Kijk dan vooral naar dit onderstaande filmpje. Kost je maar zeventien minuten van je leven en ben je daarna toch weer wat wijzer geworden.