Vegan haverkoeken

Herfst in een koekje. Dat is de beste beschrijving voor deze waanzinnig lekkere koekjes. Ze zijn thuis al jaren een grote hit en terecht. Het weer is er nu dan ook perfect voor. Lekker in de keuken staan terwijl het buiten regent. Ondertussen vult je huis zich met geuren als kaneel en gember. Ook zijn ze nog eens makkelijk te maken! Het enige nadeel dat ik kan bedenken, is dat ze ook weer heel snel op zijn. Maar dan beginnen we gewoon weer opnieuw aan dit proces 😉

Recept vegan haverkoeken

Dit zijn een van mijn favoriete koekjes om te maken wanneer de herfst weer zijn intrede doet. De koekjes blijven ook semi-zacht. Het zijn echt comfort-food koekjes. Lekker bij je kopje thee ’s middags. Of als ontbijt. Ik kreeg net al een appje binnen, dat mijn moeder de drie koekjes die ik haar had meegegeven als ontbijt op heeft. Ik had haar nog gezegd, deel er nu een met iemand op je werk! Niemand wilde een koekje (claimt ze…) You snooze, you loose!

Ingredienten

Dit recept werkt met Amerikaanse cups en spoons. Ik hou van dit systeem, niks afwegen. Het scheelt echt een hoop tijd en gedoe! Ik zeg het vaak en ik zeg het nu weer. Schaf een setje cups en meet lepels aan! Ook heb ik het originele recept hier en daar aangepast.

1/3 cup havermelk (Ik had alleen de Oatly barista in huis. Sojamelk kan ook. Ik zou niet gaan voor een waterige ongezoete amandelmelk. De melk moet wel een beetje ”body” hebben en wat vet bevatten)

2 tablespoons gemalen lijnzaad (Niet gebroken, echt gemalen. Ik gooi het altijd even in mijn blender totdat het een fijn meel wordt)

2/3 cup bruine basterdsuiker

1/3 cup olie (zonnebloem of iets anders neutraals)

1 teaspoon vanille extract (had ik wederom niet in huis, zijn alsnog weergaloos lekker)

3/4 cup meel

1/2 teaspoon gemalen kaneel

1/4 teaspoon gemalen gember

1/8 teaspoon gemalen nootmuskaat

1/4 teaspoon baking soda

1/4 teaspoon zout

1 cup snel kokende havermout (de ”gewone” havermout)

1/2 cup havervlokken

1/2 cup rozijnen

Bereidingswijze

Verwarm je oven op 170 graden Celsius. Bereid een bakplaat voor met een vel bakpapier. Ik heb twee keer moeten bakken. De koekjes passen er niet allemaal in een keer op.

Pak een grote mengkom, doe hier het gemalen lijnzaad en de havermelk in. Mix het super goed met een vork.

Vervolgens voeg je de suiker en olie toe. Mix het nu totdat het lijkt op karamel. Dit duurt ongeveer twee minuten. Als laatste stap voeg je de vanille toe.

Zeef de bloem, kruiden, de baking soda en het zout. Geloof me, bloem wil je altijd zeven net als de baking soda. Zo voorkom je klontjes!!!! Dit kun je direct doen boven de kom waarin je ”natte” mengsel zich bevindt.

Meng alles goed. Logische stap, maar ik benoem het toch nog maar even 😉  Als dit gelukt is, vouw je de havermout en rozijnen erdoorheen.

Pak je voorbereide bakplaat erbij. Ik gebruik de tablespoon om mijn koekjes af te meten. Een tablespoon is een koekje. Je kunt de bovenkant van de koekjes wat platter maken, ze behouden redelijk goed hun vorm in de oven. Laat alsnog wel wat ruimte tussen de koekjes.

Het bakken duurt tussen de 10 en 12 minuten. Bij 10 minuten blijven ze wat zachter. Bij 12 minuten worden ze wat knapperiger. Ik bak ze meestal 11 minuten. Zo zijn ze zacht maar toch stevig. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je verplaatst naar een rooster. Zet de koekjes nooit ergens op wat een solide ondergrond heeft. Zo kunnen ze niet goed afkoelen.

Ik hoop dat je de koekjes net zo lekker zult vinden als ik! Dit recept voor veganistische haverkoeken stelt mij in ieder geval nooit teleur. Laat je me weten of je ze gebakken hebt?