Why I’m no longer talking to white people about race

Ik kwam dit boek zo vaak tegen op instagram dat ik het graag ook zelf wilde gaan lezen. Emma Watson heeft op instagram een boekenclub ”Our shared shelf” en dit is een van de boeken die daar voorbij kwam. Het is een boek waar ik een tijdje op moest kauwen, het bijbehorende interview moest bekijken en stukken moest herlezen voordat ik vond dat ik er een blog over kon schrijven.

Reni Eddo-Lodge

Reni Eddo-Lodge is een bekroonde journaliste, auteur en maker van podcasts. Haar debuut Why I’m No Longer Talking to White People About Race, non-fictie, was een kritische uiting dat in juni 2017 gepubliceerd werd. Haar podcast, ”About Race with Reni Eddo-Lodge” werd verkozen tot de beste podcast van 2018 door Apple podcast, Spotify, Harper’s Bazaar UK, The Guardian, British GQ en Wired UK. Haar boek was een Sunday Times bestseller, ze won de 2018 Jhalak Prize, de 2018 Bread and Roses Award voor Radical Publishing, en een 2018 British Book Award voor Narrative Non Fiction. Dit is slechts een selectie van de prijzen en nominaties die Eddo-Lodge kreeg voor haar boek.

Het begon allemaal met een blogpost over waarom ze niet meer met witte mensen over ras wilde praten. Een paar jaar later is het uitgegeven als boek. En wat voor een.

http://renieddolodge.co.uk/about/

Engelse flaptekst boek

‘One of the most important books of 2017’ Nikesh Shukla, editor of The Good Immigrant
‘A wake-up call to a country in denial’ Observer

In 2014, award-winning journalist Reni Eddo-Lodge wrote about her frustration with the way that discussions of race and racism in Britain were being led by those who weren’t affected by it. She posted a piece on her blog, entitled: ‘Why I’m No Longer Talking to White People About Race’.

Her words hit a nerve. The post went viral and comments flooded in from others desperate to speak up about their own experiences. Galvanised by this clear hunger for open discussion, she decided to dig into the source of these feelings. Exploring issues from eradicated black history to the political purpose of white dominance, whitewashed feminism to the inextricable link between class and race, Reni Eddo-Lodge offers a timely and essential new framework for how to see, acknowledge and counter racism. It is a searing, illuminating, absolutely necessary exploration of what it is to be a person of colour in Britain today.

https://www.bloomsbury.com/uk/why-im-no-longer-talking-to-white-people-about-race-9781408870570/

Interview
Mijn ervaring met het boek “Why I’m No Longer Talking to White People About Race”

Ik vind het een heel bijzonder boek om meerdere redenen. Het is heel informatief, er staat informatie in over de Engelse geschiedenis waar ik niet heel veel van wist. Uiteraard wist ik dat ze net zoals de Nederlanders een waanzinnig groot aandeel hadden in slavenhandel en koloniën. Maar hoe het hedendaagse Engeland daar mee om gaat was nieuw voor mij. Ze schrijft onder andere over structureel racisme, privileges voor witte mensen en intersectioneel feminisme. Je voelt de woede en frustratie. En meer dan terecht zo te lezen. Ook voelde ik mij in eerste instantie toch ook wel aangevallen, als wit persoon. Ik beschouw mijzelf niet als racist. Maar ik weet niet hoe het is om beoordeeld te worden op basis van huidskleur. Ik heb wel het idee dat er geen enkele manier meer goed is voor haar om op de kwestie te reageren. Excuses en begrip zijn volgens haar ook misplaatst, dan heb je als wit persoon het wederom niet goed begrepen. Maar ik snap wel dat ze er niet meer over wilt praten tegen witte mensen. Hoe vermoeiend en frusterend het moet zijn.
Het interview heb ik gekeken nadat ik het boek gelezen heb. Dat raad ik je ook zeker aan. Het belicht het boek weer van een andere kant.

Conclusie

Dit is een boek dat je eigenlijk niet mag missen. Het zet je aan het denken over je eigen handelen, je eigen denkpatronen en wellicht je eigen acties. Het is waanzinnig informatief, rauw en pijnlijk. Een boek dat je anno 2019 niet ongelezen in de kast kunt laten liggen.

Heb jij het boek Why I’m No Longer Talking to White People About Race gelezen?