Vegan dadel-walnoot ”kaas”

Onlangs schreef ik een artikel over kaas. Zoals beloofd zou ik een van mijn favoriete recepten delen om zelf ”kaas” te maken. Niet iedereen woont in de buurt van een speciaalzaak waar je makkelijk vervangers kunt kopen. Gelukkig kun je thuis ook van alles zelf maken. Dit recept is al jaren mijn favoriet. Ook omnivoren vinden het heerlijk. Het is geen hartig ”kaasje” maar meer wat zoeter. Super lekker op een toastje!

Recept veganistische dadel-walnoot ”kaas”

Jaren geleden kwam ik dit recept tegen op youtube. Sindsdien maak ik het geregeld. Voornamelijk bij speciale gelegenheden zoals kerst of als iemand komt lunchen (en ik indruk wil maken haha). Wat heel stom is eigenlijk, want het is heel eenvoudig te maken! Ik heb me nu dan ook voorgenomen dit regelmatiger klaar te maken! Het is een ”kaasje” op basis van amandelmelk en walnoten. De dadels maken het zoet en de walnoten geven het een lekkere bite. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat het altijd te snel op is!

Ingrediënten
 • 1 en 1/2 cup plantaardige melk. Ik gebruikte gezoete amandelmelk van Alpro.
 • 1/2 cup walnoten
 • 1 tbsp citroensap 
 • 2 tsps zeezout
 • 1 tbsp Agar Agar poeder
 • 2 tbsp maizena
 • 1/2 cup gekookt heet water
 • 1/3 cup grof gehakte walnoten
 • 5 grof gesneden dadels 
Bereidingswijze
 • Allereerst heb je een blender, een grote pan (wok) en iets waar je de kaas in wilt gaan doen nodig. Ik heb een springvorm gebruikt. Deze was veel te groot, maar ik heb de springvorm scheef in de koelkast gezet zodat de kaas een driehoekige vorm zou krijgen. Je kunt de kaas in elke vorm gieten die je wilt, zolang je het er maar weer makkelijk uit kunt halen. Ook is het belangrijk om vooraf je vorm klaar te hebben staan.
 • Voeg de plantaardige melk, walnoten, citroensap, zeezout, agar agar, maizena en het gekookte hete water toe in de blender. Blend het vervolgens totdat je een super glad mengsel hebt. Er mogen geen klontjes of stukjes noot meer inzitten. Het hangt van je blender af hoe lang dit duurt.
 • Giet het mengsel in de pan en breng het gelijkmatig aan de kook. Laat het even koken terwijl het goed bubbelt. Agar agar wordt door hitte geactiveerd. Nadat je het aan de kook gebracht hebt, verminder je de temperatuur totdat het mengsel suddert.
 • Na 5 tot 10 minuten wordt het mengsel dikker en romiger. Ik heb heb ongeveer 10 minuten laten sudderen.
 • Als het klaar is voeg je de gehakte walnoten en dadels toe. Roer alles goed door!
 • Oke, nu moet je snel werken. Giet het mengsel snel in de gewenste vorm. Als het afkoelt stolt het namelijk snel. Als je het in de vorm hebt gegoten, plaats je het direct in de koelkast.
 • Laat het minstens een uur in de koelkast opstijven. Langer mag ook.
 • Als de kaas stevig is geworden weet je dat het klaar is. Je zou het nu ook makkelijk moeten kunnen verwijderen en snijden.
 • Klaar!!!

 

Ik hoop dat je deze veganistische walnoot-dadelkaas lekker zult vinden!!! Het is niet te vergelijken met koemelk kaas, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijk ”kaasje” is. Lekker op een toastje bij de borrel of gewoon op een boterham! Het recept komt van cookingwithplants.com. Ik heb hier en daar wat andere ingrediënten gebruikt, maar de uitkomst is hetzelfde! Laat je me weten als je het recept geprobeerd hebt? 🙂